ΕΥΡΩΧΩΡΙΟ – η Ούρσουλα στο twitter και γαλάζια σχόλια – παρασκήνια 06-07072019

Η νέα στήλη της ελληνικής EurActiv, κάθε ΣαββατοΚύριακο, με νέα, μικρά αλλά ζουμερά και ενδιαφέροντα, με παρασκήνιο και πληροφορίες που είτε δεν βρίσκουν εύκολα το φως της δημοσιότητας είτε αρκούν για να δώσουν εκείνη την πληροφορία που χρειάζεστε χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Μαθαίνουμε τα νέα στις κεντρικές (ή μη) πλατείες Αθηνών και Βρυξελλών, ανάμεσα στα προγραμματισμένα ή έκτακτα ραντεβού για καφέ των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων, όπου η πληροφορία κυκλοφορεί σαν την πλατεία του χωριού…

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα δημοσιεύματα της στήλης ΕΥΡΩΧΩΡΙΟ συγκεντρωτικά εδώ.

Μεσολάβησε ένα σερί απφών, παρασκηνίου, συζητήσεων και άλλων τινών, που καλύψθηκαν εκτενώς. Έχουμε μπροστά μας εθνικές εκλογές. Καύσωνας έπληξε την Ευρώπη, στην Ελλάδα πάντα διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Οπότε είπαμε να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη αυτό το ΣΚ και να δούμε σχόλια και παρασκήνια χαλαρά και δροσερά. Ες αύριον τα σπουδαία…

 

Οι ευρω-περιπέτειες της Ούρσουλας στο twitter

όταν σε καλούν να γίνεις πρόεδρος της Επιτροπής και σκέφτεσαι: Πού πάω να γίνω πρόεδρος χωρίς ένα τουίτ. Και κάνεις ένα λογαριασμό στο τουίτερ (να μην πηγαίνεις και αμένσιοτη τώρα που θα γίνει χαμός ως την ψηφοφορία). και κάνεις αυτόν.

και βάζεις την πρώτη φωτό που βρήκες εύκαιρη με ευρωπαϊκή σημαία (που είναι φωτό που -να το πω κομψά- δε σε κολακεύει καθόλου), κάνεις το πρώτο σου τουίτ κάνεις και φόλoου το μισό κόμμα και κάπως έτσι στην πρώτη μέρα έχεις 316 φολοουερς και 286 που ακολουθείς.

Και κάπου εκεί μάλλον κάποιοι επικοινωνιολόγοι παθαίνουν κανα δύο εγκεφαλικά και δε τους αρέσει και το V μπροστά από το όνομα που διάλεξες για το ακάουντ και έτσι εμφανίζεται ένα άλλο ακάουντ με πολλές ευρωπαϊκές σημαίες (γιατί πρώτα η Ευρώπη και μετά εσύ, σου λένε) και δεν κάνεις φόλοου τον κόσμο όλο (γιατί θα γίνεις πρόεδρος) και λες γεια σας σε τρεις γλώσσες (γιατί μπορείς και μπράβο σου) και εντωμεταξύ έχει πέσει σύρμα σε όλο το ευρωχωριό και τσουπ 30.000 φόλοουερς σε μια μέρα -62 ακολουθείς εσύ (προεδρική αναλογία).

και αν κάποιοι θυμούνται ότι την πρώτη μέρα άλλο ακάουντ είχαν κάνει φόλοου, ας πρόσεχαν, λίγοι κρατήσαμε πειστήρια.

 

ΝΔ: Κάνουν πλάκα στον Τσίπρα για τη Σύνοδο Κορυφής

Πηγές της ΝΔ που μίλησαν στην euractiv.gr σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΕΛΚ, άρχισαν να κάνουν «πλάκα» για τον Αλέξη Τσίπρα… Μας έλεγαν ότι μάλλον θα έπρεπε να ευχαριστήσουν τον κ. Τσίπρα, διότι παρά τις αριστερόστροφες δηλώσεις και τη δήλωση στον Τίμμερμανς στο τέλος στήριξε την υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την κυρία φον ντερ Λάιεν, αφού επιλέχθηκε ομόφωνα για Πρόεδρος της Επιτροπής. «Ίσως εάν ήταν εκεί και δεν είχε σηκωθεί να φύγει να εκχωρήσει την ψήφο του, να είχε το περιθώριο να το παίξει πιο αντιδραστικός» μας λένε. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξουσιοδοτήσει τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεθ να τον εκπροσωπήσει. Και αυτό γιατί παρόλο που συνήθως Ελλάδα και Κύπρος αλληλοεξουσιοδοτούνται αν κάποιος από τους ηγέτες του απουσιάζει, αυτή τη φορά απουσίαζαν και οι δύο. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας λόγω προεκλογικής δραστηριότητας (κάτι που στηλίτευσε η ΝΔ εκείνες τις ημέρες αλλά τώρα κάνει πλάκα…), ο δε Νίκος Αναστασιάδης λόγω προβλήματος στο πόδι του. Στο τέλος, μας έλεγαν από την Πειραιώς, και επί της ουσίας, η Ελλάδα συμφώνησε – επομένως και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά- με την επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος….

 

Πως βλέπουν στη ΝΔ τη φον ντερ Λάιεν σε σχέση με τον Βέμπερ

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δομήσει μια πολύ καλή, άριστη σχεδόν, προσωπική σχέση με τον Βέμπερ. Πόνταρε νωρίς στο ότι θα κερδίσει ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ. Αλλά δεν άκουσε, ή επέλεξε να μη λάβει υπόψιν, τις εκτιμήσεις που υπήρχαν εξαρχής ότι στο τέλος της διαδρομής θα είναι άλλο πρόσωπο από το ΕΛΚ που θα πάρει τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Τον εξυπηρετούσε άλλωστε στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, τότε, να έχει δίπλα του τον επίσημο υποψήφιο. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, κανείς δεν στοιχημάτιζε στην φον ντε Λάιεν. Από όσα μας λένε από την Πειραιώς, με την προταθείσα Πρόεδρο της Επιτροπής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια πολύ καλή προσωπική σχέση. «Είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες σε ανύποπτο χρόνο, όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν υποψήφια. Μίλησε πολύ θετικά για τη Ν.Δ. και για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Θα έχουμε μια εξαιρετική σχέση», σημειώνουν. Θυμίζουμε ότι είχε μιλήσει στις αρχές Μαρτίου σε εκδήλωση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων (του αεικίνητου – και εκ του αποτελέσματος…προφητικού – Γιάννη Σμυρλή) και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «αυτό το οποίο μας ενδιέφερε πάντα ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν να έχουμε εμείς την προεδρία της Επιτροπής».

 

[Στη στήλη ΕΥΡΩΧΩΡΙΟ συμβάλλουν ο «Ενεργός Πολιτής», ο «ΑκροΕυρωπαίος», ο «ΕυρωΒαρόνος» και το «Φαντασματάκι», ενώ την επιμελείται δημοσιογραφικά ο Θοδωρής Καραουλάνης]

X