Εξελέγη για δεύτερη θητεία ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Ο Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε μια δεύτερη προεδρική θητεία σε δεύτερο γύρο εναντίον του υποψηφίου Αναστάς Γκερντίκοφ που υποστηρίχθηκε από το GERB με πολύ χαμηλή συμμετοχή, λίγο πάνω από 30%. [EPA-EFE / VASSIL DONEV]

ΣΟΦΙΑ

Ο Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε τη δεύτερη προεδρική του θητεία απέναντι στον Αναστάς Γκερντζίκοφ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το GERB. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup International Balkan από τα exit polls, ο Ράντεφ έλαβε περίπου 65,8% των ψήφων έναντι 31,8% για τον Γκέρντζικοφ στον δεύτερο γύρο. Συνολικά το 2,8% των ψηφοφόρων επέλεξε το «Δεν υποστηρίζω κανέναν» Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο ήταν πολύ χαμηλή – λίγο πάνω από 30%. 

Πρόκειται για τις τέταρτες εθνικές εκλογές που διεξάγονται στη Βουλγαρία τους τελευταίους οκτώ μήνες, πράγμα που αποτελεί την κύρια εξήγηση για τη χαμηλή συμμετοχή. «Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις εκλογές, από την πανδημία, έχει κουραστεί από τους χειρισμούς και τα τεχνητά σκάνδαλα. Και κυρίως, η συντριπτική μας νίκη στον πρώτο γύρο ηρέμησε πολλούς ανθρώπους και δεν βρήκαν νόημα να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, επειδή η νίκη ήταν ξεκάθαρη», σχολίασε ο Ράντεφ. 

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι έδωσε μάχη ενάντια στα χρήματα και την προπαγάνδα των πολιτικών του αντιπάλων, αναφερόμενος στο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ – GERB, καθώς και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας στη χώρα – DPS. Οι προεδρικές εκλογές προκάλεσαν δύο διεθνή σκάνδαλα. 

Το πρώτο ήταν η σοβαρή όξυνση των εντάσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας λόγω της υψηλής συμμετοχής στα τουρκικά τμήματα στις 14 Νοεμβρίου, όταν διεξήχθησαν τόσο οι βουλευτικές εκλογές όσο και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υποπτεύθηκε απόπειρα του τουρκικού κράτους να στηρίξει την ψήφο στο DPS μέσω πολιτών με βουλγαρικά διαβατήρια που ζουν στην Τουρκία , καθώς και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Έπειτα, η Ουκρανία αντέδρασε έντονα στη δήλωση του Ρούμεν Ράντεφ ότι «η Κριμαία είναι σήμερα ρωσική». Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν παράνομη, αλλά «το έδαφος είναι σήμερα ρωσικό και αυτή είναι η πραγματικότητα». Την Παρασκευή, ο Βούλγαρος πρέσβης στο Κίεβο κλήθηκε για εξηγήσεις και ανακοίνωσε ότι «η Βουλγαρία υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, το καθεστώς της Κριμαίας ως αναπόσπαστο μέρος της ουκρανικής επικράτειας και τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κατοχής, ιδίως μέσω της συμμετοχής της Βουλγαρίας στην πλατφόρμα της Κριμαίας»

Μετά τις προεδρικές εκλογές, ο ηττημένος υποψήφιος Αναστάς Γκερτζίκοφ αποδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε: «Συγχαρητήρια στους νικητές, όλοι ελπίζουμε ότι στα επόμενα 5 χρόνια – για το καλό του λαού μας – οι υποσχέσεις τους θα γίνουν πραγματικότητα, όχι οι προβλέψεις μου». 

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός εργάστηκε για τον νυν πρόεδρο. Αυτό σημαίνει π.χ. πως ο υπουργός Εσωτερικών ασχολήθηκε με το να είναι εκπρόσωπος του εκλογικού επιτελείου, έκανε υπαινιγμούς σε κάθε συνέντευξη Τύπου», δήλωσε ο Γκερντζίκοφ, ο οποίος είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)