Ευρωπαίοι αγρότες: Brexit τώρα να αποφύγουμε αστάθεια στις αγορές

Φιλ Χόγκαν

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετη αβεβαιότητα στην αγορά, δήλωσε στην EurActiv τη Δευτέρα (27 Ιουνίου) η πανευρωπαϊκή ένωση αγροτών, Copa-Cogeca.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις ήδη ευάλωτες γεωργικές αγορές της ΕΕ.

Περίπου 22,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις προς τους Βρετανούς αγρότες έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Ακόμη, 5,2 δις θα διατεθούν στο πλαίσιο του πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης της ΚΑΠ.

4,8 δισ ευρώ από τις άμεσες πληρωμές θα χρησιμοποιηθούν για πράσινα μέτρα ενώ 4 δις (αγροτική ανάπτυξη) από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5,5 δις € από εθνικές συνεισφορές θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο της ΚΑΠ είναι ήδη ένα σύνθετο ζήτημα, οι γεωργικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ εξαρτώνται πλήρως από τον επαναπροσδιορισμό για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες θέλουν γρήγορο Brexit

Αντιδρώντας σε ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Copa-Cogeca είπε ότι ήταν μια θλιβερή μέρα για τους αγρότες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο όσο.

Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, δήλωσε ότι ένα βασικό σημείο για τους αγρότες της ΕΕ θα είναι να αποφευχθούν περαιτέρω διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά γεωργίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των οικονομικών δεσμών με τη Βρετανία, και την τρέχουσα κρίση στην αγορά των γεωργικών προϊόντων.

«Είναι ζωτικής σημασίας της η διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς. Πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου πάνε σήμερα στην ΕΕ και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών από άλλα κράτη μέλη παρέχοντας στους Ευρωπαίους καταναλωτές μια καλή και ποικίλη ποιότητα προϊόντων», τόνισε.

Η αγροτική κοινότητα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της διεθνούς πολιτικής, τόνισε, αναφέροντας ότι οι επιπτώσεις επί του εμπορίου πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Ερωτηθείς από την EurActiv εάν η διαδικασία Brexit πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ο Pesonen δήλωσε: «Σε μια πρώτη αντίδραση, η Copa και Cogeca τείνει να συμφωνήσει ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να αρχίσει τώρα για να αποφευχθεί πρόσθετη αβεβαιότητα στην αγορά και αστάθεια για λίγους ακόμα μήνες. Αλλά, θα πρέπει ακόμα να δούμε το αποτέλεσμα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και να συζητήσουμε περαιτέρω εσωτερικά».

Σε αναμονή η Κομισιόν

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στη EurActiv ότι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γεωργία «θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνω», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μετά την ψηφοφορία του Brexit, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Επίτροπος Φιλ Χόγκαν «εξέφρασε τη λύπη του», αλλά τόνισε ότι είναι «σεβαστή» η απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση του Προέδρου Γιούνκερ για μια ταχεία και αποφασιστική διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το άρθρο 50, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Είναι σημαντικό να θέσουμε σε κίνηση τα βασικά βήματα για να φέρει σαφήνεια και σταθερότητα στο μπλοκ των 27 κρατών το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Ιρλανδός Επίτροπος.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο Χόγκαν προειδοποίησε τους Βρετανούς αγρότες για ένα πιθανό Brexit, τονίζοντας ότι θα τους επηρεάσει αρνητικά.

Μιλώντας στη Διάσκεψη της Γεωργία στην Οξφόρδη, ο Επίτροπος είπε ότι η ΚΑΠ είναι μια νομικά δεσμευτική σύμβαση μεταξύ της ΕΕ και των αγροτών μέχρι το 2020, η οποία δεν θα μπορούσε να περικοπεί.

«Ωστόσο, έξω από την ΕΕ, οι γεωργικές δαπάνες θα υπόκεινται στην ίδια ετήσια αναθεώρηση από το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών όπως και κάθε άλλη υπηρεσία. Μπορεί οι αγρότες να ανταγωνιστούν με τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τα σχολεία σε μια τέτοια αναθεώρηση;» ρώτησε ο Χόγκαν τους Βρετανούς αγρότες.

Ανησυχία στους Ουαλούς

Παρά το γεγονός ότι είναι καθαρή δικαιούχος της ΕΕ, η Ουαλία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 53% των ψηφοφόρων της να υποστηρίζουν το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Ουαλίας Κάργουιν Τζόουνς σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει να συνεχιστεί.

 

Η Ουαλία θέλει να συνεχίσει να επωφελείται από ΚΑΠ και διαρθρωτικά ταμεία

Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάργουιν  Τζόουνς επέμεινε την Παρασκευή (24 Ιουνίου) ότι το Κάρντιφ θα συμμετέχει πλήρως στις διαπραγματεύσεις, και ότι η χώρα δεν πρέπει να «να χάσει ούτε ένα ευρώ».

Η Ουαλία, σε αντίθεση με τους γείτονές στη Σκωτία και …

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ δεν πρέπει να κοστίσει στην Ουαλία ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε.

Οι αγρότες της Ουαλίας ανησυχούν ιδιαίτερα για το Brexit και ζητούν ένα «λογικό χρονοδιάγραμμα» για να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Σε αντίθεση με τους αγρότες της ΕΕ, χαιρέτισαν την απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο Γκλιν Ρόμπερτς, πρόεδρος της Ένωσης Γεωργών της Ουαλίας (FUW), η οποία υποστήριξε την εκστρατεία του Remain, τόνισε ότι η ταχεία έξοδος σε ένα-δύο χρόνια δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά ούτε της ΕΕ.

«Υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς να κάνουμε όσον αφορά στην αλλαγή των εσωτερικών ρυθμίσεων και της νομοθεσίας […] διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, συνοριακοί έλεγχοι κλπ», είπε, προσθέτοντας ότι η οικοδόμηση ενός θετικού μέλλοντος για τη γεωργία και την αγροτική οικονομία της Ουαλίας εκτός ΕΕ χρειάζεται ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Σημείωσε επίσης ότι η οργάνωσή του είχε έλθει σε επαφή με άλλα κράτη μη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τα γεωργικά μοντέλα σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, και την εφαρμογή τους στην Ουαλία.

X