Έτοιμες να «εκκενώσουν» το City μεγάλες τράπεζες μετά την ενεργοποίηση του Brexit

Παρά τις άνωθεν διαβεβαιώσεις, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Λονδίνο θα αρχίσουν να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Brexit. Αυτό αναφέρουν τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις στην Independent εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για έλλειψη σχετικού σχεδιασμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Τα στελέχη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για το χειρότερο σενάριο, ότι θα χάσουν δηλαδή το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ένα απομονωμένο Λονδίνο θα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα  για τις τράπεζες της Wall Street δεδομένων των  σημαντικών εσόδων που αντλούν από τους  Ευρωπαίους πελάτες τους.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι το 87% του ευρωπαϊκού προσωπικού των επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ έχει εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παράλληλα φιλοξενεί και το  78% της δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου της περιοχής, σύμφωνα με το think tank  New Financial.

Πριν από το δημοψήφισμα, o Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει περίπου 4.000  θέσεις εργασίας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μετά Brexit. Η Morgan Stanley ενδέχεται να μετακινήσει περίπου 1.000 εργαζομένους από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Goldman Sachs Group και η Citigroup έχουν αναφέρει επίσης ότι θα κατευθύνουν προσωπικό εκτός βρετανικών συνόρων. Αλλά και οι  ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των HSBC και  της Deutsche Bank έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν εργαζόμενοι και δραστηριότητες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι διευθυντές των ιδρυμάτων είχαν υιοθετήσει μια ηπιότερη στάση  μετά την ψηφοφορία, λέγοντας ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν  οι διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πριν προβούν στη λήψη σχετικών αποφάσεων. Ωστόσο το τοπίο για τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει θολό. Δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρθηκε πρόσφατα στο ενδεχόμενο μετάθεσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2019.

Μετάθεση του χρονοδιαγράμματος

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η  κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, αναμένεται να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ στις αρχές του 2017, κάτι που σημαίνει ότι η αποχώρηση θα γίνει στις αρχές του 2019. Ωστόσο Βρετανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει  υψηλόβαθμους αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού τομέα του City ότι η προσφυγή στο άρθρο 50 μπορεί να γίνει στα τέλη του 2017, το οποίο θα αναβάλει και το Brexit για τα τέλη του 2019.

«Υπουργοί πιστεύουν σήμερα ότι η εκκίνηση (της διαδικασίας) μπορεί να μετατεθεί στο φθινόπωρο του 2017», δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή του City, σημειώνοντας ότι έχει συζητήσει για το θέμα αυτό με δύο υπουργούς. «Δεν έχουν την υποδομή για τους ανθρώπους που πρέπει να προσλάβουν» για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Λένε ότι δεν γνωρίζουν ούτε ποια είναι τα σωστά ζητήματα που πρέπει να θέσουν όταν αρχίσουν τελικά να διαπραγματεύονται με την Ευρώπη». Επιπλέον ένα μέλος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίουδήλωσε στους Sunday Times ότι τα χρονοδιαγράμματα των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία θέτουν «ορισμένες δυσκολίες».

Πάντως, η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα σημάνει και την  άμεση «εκκένωση» του City, καθώς πρέπει πρώτα να προηγηθεί και η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.

X