Επίτροπος Γιούροβα για τον Γιώργο Καραϊβάζ στην EURACTIV: να μην υποτιμούμε τις απειλές κατά των δημοσιογράφων

Věra Jourová, Vice-President of the European Commission [Mauro Bottaro, European Union, 2020, EC - Audiovisual Service]

Ειδική αναφορά επιφύλαξε στη χώρα μας και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ η Αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα. Σε συνέντευξή της στην EURACTIV η επίτροπος Γιούροβα συζήτησε το ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν επί του παρόντος το ευρωπαϊκό τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Και μέσα σε αυτά είναι η ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπου αναφέρθηκε ειδικά.

Ο συντάκτης της EURACTIV.com Samuel Stolton, στο πλαίσιο συνέντευξης με την Επίτροπο Γιούροβα, ρώτησε: «Ο Έλληνας δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε πρόσφατα έξω από το σπίτι του στην Αθήνα. Αυτό ακολουθεί μια σειρά από υψηλού προφίλ δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μάλτας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia και της Σλοβακίας Ján Kuciak. Γιατί πιστεύετε ότι οι δημοσιογράφοι διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο σήμερα;»

Η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Βιέρα Γιούροβα απάντησε:

«Ναι, έχουμε δημοσιογράφους που δολοφονούνται σήμερα στην Ευρώπη. Και αυτό είναι από μόνο του ένα φρικτό γεγονός.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείχνει ξεκάθαρα ότι, στην πραγματικότητα, δημοσιογράφοι όπως η Daphne Caruana Galizia και ο Ján Kuciak έκαναν τη δουλειά τους σωστά – κρατώντας τους ανθρώπους υπόλογους για τα εγκλήματα που διαπράττουν. Γι ‘αυτό θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για τα είδη μαφιών που τους δολοφόνησαν.

Και τώρα έχουμε την τραγική υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ. Αυτή είναι μια προειδοποίηση για να μην υποτιμούμε τις απειλές κατά των δημοσιογράφων. Οι αρχές πρέπει να ενεργούν όταν κινδυνεύουν οι δημοσιογράφοι.

Από την πλευρά μας, η Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει σύσταση προς τα κράτη μέλη, η οποία θα είναι πολύ ισχυρή ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των δημοσιογράφων. Ως μέρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα ΜΜΕ, πρόσφατα συγκεντρώσαμε ενδιαφερόμενους για να συζητήσουμε την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα στα σοβαρά όχι μόνο λόγω των ίδιων των δολοφονιών, αλλά και λόγω της τρομερής αποτυχίας των υπηρεσιών ασφαλείας να προστατεύσουν τους ευάλωτους. Είναι επίσης ένα θέμα φήμης για τα κράτη μέλη.»

 

Διαβάστε εδώ το σύνολο της συνέντευξης της Βιέρα Γιούροβα στην EURACTIV.com, που δόθηκε στα πλαίσια της έναρξης μιας νέας ενότητας «Digital & Media» στην ιστοσελίδα.

 

Από όσα αναφέρθηκαν, τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων της Αντιπροέδρου της ΕΕ είναι:

  • Οι τάσεις για τη δημοσιογραφία στην Ευρώπη είναι ανησυχητικές από σκοπιά πολιτική, οικονομική και ασφάλειας.
  • Είναι απογοητευμένη που οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ δεν καλύπτουν τις συγχωνεύσεις στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης ·
  • Η αντιμετώπιση των μέσων ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας πριν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ είναι «σοβαρή εξέλιξη σε λάθος κατεύθυνση».
  • Η Επιτροπή σκοπεύει να εκδώσει ισχυρή σύσταση προς τις χώρες της ΕΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

 

X