Έκθεση: Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις αποδόσεις σε σιτάρι, βαμβάκι και ηλίανθο

[rethemnosnews.gr]

Tην ώρα που η διοίκηση Τραμπ κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται τα γεγονότα των φονικών δασικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια για την προώθηση αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, το ανησυχητικό πόρισμα ομοσπονδιακής έκθεσης προβλέπει χαμηλότερες αποδόσεις στην αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στην τέταρτη ετήσια αξιολόγηση κινδύνου για το κλίμα από το –εντεταλμένο από το αμερικανικό κογκρέσο– Αμερικανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή (USGCRP), και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες θα υποστούν έντονες πιέσεις.

Στην έκθεση 1.600 σελίδων του ομοσπονδιακού προγράμματος επισημαίνεται ότι μολονότι η προσαρμοστικότητα του αγροτικού τομέα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι ισχυρή, οι αποδόσεις των μεγάλων καλλιεργειών, καθώς και τα έσοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια.

Η κάθε καλλιέργεια αναμένεται να ανταποκριθεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες με διαφορετικό τρόπο, με το σιτάρι, το βαμβάκι και τον ηλίανθο να υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις. Όσο για τη σόγια, πιθανότατα θα εμφανίζει αυξημένες αποδόσεις στις αρχές του αιώνα χάρη στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο αυτή η τάση θα αντισταθμιστεί αργότερα λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ορισμένες περιοχές, ιδίως στη Δύση και στον Νότο, θα βιώσουν περισσότερες διαδοχικές ημέρες ξηρών καιρικών συνθηκών, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας θα επικρατήσουν περισσότερες ζεστές νύχτες, αλλαγές που πιθανόν θα συντελέσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις σιτηρών και περισσότερες πιέσεις στο ζωικό κεφάλαιο, με επιπτώσεις στην παραγωγή κρέατος, γάλακτος και αβγών.

Επιπλέον, η αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι ευεργετική για τα ζιζάνια, να οδηγήσει σε απώλειες καλλιεργειών λόγω της αύξησης των ζιζανίων και μείωση της διατροφικής αξίας αρκετών καλλιεργειών.

Την στιγμή που ολοένα και περισσότερα πορίσματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τεκμηριώνουν την απειλή, οι Ρεπουμπλικάνοι εμμένουν στο να προωθούν τη δική τους ατζέντα, πατώντας πάνω στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Καλιφόρνια.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Σόνι Πέρντιου, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ράιαν Ζίνκε, κάλεσαν το κογκρέσο των ΗΠΑ να τους παράσχει ευρύτερες εξουσίες, ώστε να διεξάγουν προκαθορισμένες ελεγχόµενες καύσεις και προσπάθειες για την αραίωση των δασών, με το πρόσχημα της αποτροπής παρόμοιων φονικών φαινομένων στην Καλιφόρνια.

Αυτές οι στοχεύσεις συνάδουν πλήρως με την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία, αγνοώντας την κλιματική αλλαγή, προσανατολίζεται στην επέκταση τεχνικών διαχείρισης των δασών και στην ελάττωση ορισμένων περιβαλλοντικών περιορισμών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.