Έκκληση Μακρόν για γαλλογερμανικό άξονα στο μοντέλο Κολ-Μιτεράν

[AP Photo/Christophe Ena]

Έκκληση στη Γερμανία για ένα νέο ξεκίνημα σε ένα κλίμα συνεργασίας όπως εκείνο μεταξύ Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ απηύθυνε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και στη γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Ο κ. Μακρόν αποφεύγει να απαντήσει
συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύει ακόμα πως η ευρωζώνη οδηγείται στην αυτοκαταστροφή χωρίς μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην SZ ως υπουργός Οικονομίας.

Δηλώνει ότι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και κάνει λόγο για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση.

«Αν δεν το πράξουμε εξασθενούμε την ευρωζώνη. Θα πρέπει να δομήσουμε ένα πυλώνα ευθύνης και ένα πυλώνα αλληλεγγύης. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό», σημειώνει ο γάλλος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσεκτικά ανοιχτή στις προτάσεις Μακρόν για κοινό ευρωζωνικό προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών αλλά και έναν υπουργό Οικονομικών του νομισματικού μπλοκ που θα είναι υπεύθυνος για θέματα όπως η ανεργία.

Ο κ. Μακρόν τέλος άσκησε εμμέσως πλην σαφώς στην Πολωνία και την Ουγγαρία, χωρίς να τις αναφέρει ονομαστικά, με αφορμή τη στάση που τηρούν απέναντι στην Ε.Ε.

«Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την Ε.Ε., η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας», είπε.