Δραστικά μέτρα κατά του COVID-19 στη Βουλγαρία

Βουλγαρία

Το πιστοποιητικό Covid θα είναι υποχρεωτικό για τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια, τα καταστήματα με επιφάνεια άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, τα ξενοδοχεία, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τα γυμναστήρια και τα πανεπιστήμια. [Shutterstock/Viacheslav Lopatin]

ΣΟΦΙΑ

Η βουλγαρική κυβέρνηση αυστηροποιεί δραστικά τα περιοριστικά μέτρα COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τo πιστοποιητικό COVID-19 να καθίσταται από την Πέμπτη υποχρεωτικό για τη συμμετοχή στις περισσότερες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.

Το πιστοποιητικό COVID-19 θα είναι υποχρεωτικό για την είσοδο στα πανεπιστήμια, στα εστιατόρια, στα καταστήματα εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, στα ξενοδοχεία, στους κινηματογράφους, στα θέατρα και στα γυμναστήρια. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικό, ενώ οι χώροι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμένουν ανοιχτεί πρέπει να κλείσουν άμεσα, μέχρι την Πέμπτη.

Οι οργανωμένες εκδρομές και οι ομαδικές επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν όλοι οι συμμετέχοντες διαθέτουν πιστοποιητικά COVID-19, ενώ οι επισκέψεις σε νοσοκομεία αναστέλλονται.

Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 και της πίεσης στα νοσοκομεία. Εάν τα μέτρα αυτά δεν φέρουν αποτελέσματα, η τελευταία επιλογή είναι το λοκνταουν.

Οι βουλγαρικές αρχές απαιτούν πιστοποιητικό COVID-19 για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, εγκαταστάσεις υγείας και οίκους ευγηρία, ενώ στην πρωτεύουσα Σόφια, οι μαθητές σύντομα θα προχωρήσουν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το πιστοποιητικό COVID-19 δεν θα απαιτείται μόνο για την είσοδο στις δημόσιες συγκοινωνίες, τη δημόσια διοίκηση, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Η Βουλγαρία αναστέλλει και τα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου με εξαίρεση την προπόνηση και τους αγώνες των αθλητών σε αδειοδοτημένες ομοσπονδίες. Οι αγώνες σε κλειστούς χώρους θα γίνονται χωρίς κοινό και οι θεατές σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό COVID-19 .

Η νέα αυστηροποίηση των μέτρων ανακοινώθηκε μετά την καταγραφή σχεδόν 5.000 νέων μολύνσεων και περισσότερων από 200 θανάτους την Τρίτη σε μία χώρα που κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών με ποσοστό μόλις 20%.