Δημοσκόπηση: Ο Μακρόν μπορεί να αποκλείσει τη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές

Ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν.

Ικανός να ανατρέψει τα προγνωστικά και να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως είναι ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Les Echos.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στις κάλπες της 23ης Απριλίου ο κ. Μακρόν αναμένεται να λάβει από 16% έως 24% της λαϊκής ψήφου, ενώ η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να λάβει από 22% έως 24%.

Μόνο οι δύο ισχυρότεροι υποψήφιοι θα προκριθούν στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο του Μαΐου. Την πρώτη θέση προβλέπεται πως θα κατακτήσει ο υποψήφιος των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, με 23% έως 28%.

Το ποσοστό του Μακρόν εξαρτάται άμεσα από το εάν θα κατέβει στις εκλογές ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού. Σε περίπτωση που ο κ. Μπαϊρού αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία, ο κ. Μακρόν δεν πλησιάζει καν την Λεπέν, όμως χωρίς Μπαϊρού πετυχαίνει ο υψηλότερο ποσοστό του.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει εκ νέου τον κίνδυνο συντριβής που αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, καθώς ο επικρατέστερος για το χρίσμα τους, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με ποσοστό 12% έως 13%.

Οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω ακόμα κι από τον υποψήφιο της κομμουνιστικής αριστεράς, τον Ζαν Λουκ Μελανσόν, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 13-15%, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο Σοσιαλιστής υποψήφιος.

X