Δίχως τέλος οι αντιδράσεις στην Γαλλία για την εργασιακή μεταρρύθμιση

hollande

Συνεχίζεται η αναταραχή στην Γαλλία με φόντο την εργασιακή μεταρρύθμιση. Αυτή τη φορά το πεδίο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στα διυλιστήρια πετρελαίου.

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε  σήμερα τα ξημερώματα σε επιχείρηση για άρση του αποκλεισμού διυλιστηρίου στο Ντουσί-Λε-Μιν, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου εργαζόμενοι είχαν στήσει οδοφράγματα από τις 19 Μαΐου. Είχε προηγηθεί αστυνομική επέμβαση σε διυλιστήριο στο Φο-συρ-Μερ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η γαλλική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν αστυνομικές επιχειρήσεις για την άρση του αποκλεισμού και των άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν καταληφθεί.  Η Γαλλία έχει αρχίσει εδώ και δύο ημέρες να αντλεί από τα στρατηγικά της αποθέματα σε πετρελαϊκά προϊόντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν προκαλέσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις και ο αποκλεισμός μονάδων της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε ολόκληρη τη χώρα. Έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας έχουν αποκλειστεί από τους απεργούς

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινητοποιήσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση παίρνουν βίαιη τροπή. Συγκρούσεις έχουν σημειωθεί σε πολλές γαλλικές πόλεις τις προηγούμενες εβδομάδες, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει την Βουλή, νομοθετώντας με διάταγμα, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση ακόμη και μελών της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας που ξεπερνά το 10% και αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ιδίου του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Υποστηρίζει ότι οι ισχύοντες κανόνες θα γίνουν πιο ευέλικτοι και θα δώσουν κίνητρα ενίσχυσης  της απασχόλησης, καθώς θα αυξηθούν οι προσλήψεις.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσο μεγάλες αντιδράσεις; Διότι, η επίμαχη μεταρρύθμιση ουσιαστικά  θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ρυθμιστεί. Σχετικά με το ωράριο εργασίας, ο απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εργάζεται μέχρι 10 ώρες την ημέρα. Όμως κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση, αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 2 ώρες. Για την εβδομάδα διατηρείται το  35ώρο, όμως ορίζονται ως μέγιστο όριο οι 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που μπορούν να γίνουν ακόμη και  60 μετά από έγκριση της διοίκησης. Όσον αφορά στις υπερωρίες, η προσαύξηση θα είναι τουλάχιστον 10% και θα διαμορφώνεται σε 25% αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία.

Επιπλέον, εισάγονται νέοι, ελαστικότεροι όροι για τις απολύσεις. Η εταιρεία μπορεί να επικαλεστεί «σημαντική έλλειψη ρευστότητας» ή «εταιρική αναδιοργάνωση, αναγκαία για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας». Σημαντική είναι η πρόβλεψη και για τις αποζημιώσεις. Για εργαζόμενους πάνω από 20 χρόνια, οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπερνούν τους 15 μισθούς. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν νέα κίνητρα για απολύσεις, ενώ προκαλούν εργασιακή ανασφάλεια και αστάθεια.

Μύρνα Νικολαϊδου-EurActiv.gr

*φωτογραφία [Shutterstock]

 

 

X