Διαμαρτυρία ενάντια στις αλλαγές του πολωνικού δικαστικού συστήματος

Στιγμιότυπο από την μαζική διαδήλωση χθες στην Βαρσοβία [Barthomiej Zborowski/Poland Out/EPA]

Χιλιάδες διαδηλωτές κρατώντας κεριά στα χέρια κατευθύνθηκαν την Κυριακή (23 Ιουλίου) προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμφιλεγόμενες προτεινόμενες  μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.

«Σύνταγμα, Σύνταγμα!» φώναζε το πλήθος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Βαρσοβίας.

Η γερουσία της Πολωνίας στήριξε τις μεταρρυθμίσεις για το Ανώτατο Δικαστήριο το Σάββατο, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον και τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα που ενισχύουν τον πολιτικό έλεγχο του δικαστηρίου.

Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να χρειάζεται την υπογραφή του προέδρου Αντρέι Ντούντα για να γίνει νόμος και την Κυριακή οι διαδηλωτές τον προέτρεψαν να ασκήσει βέτο.

«Έχουμε έρθει  από το Βρότσλαβ, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην άρση της εξουσίας από το δικαστικό σύστημα», δήλωσε η Καρολίνα Τσορέ, 29χρονη γιατρός στο διεθνές πρακτορείο AFP.

«Ζητάμε από τον πρόεδρο να ασκήσει βέτο, αν και δεν τρέφουμε ελπίδες»

Ο Ντούντα  συνδέεται στενά με το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο προωθεί το νομοσχέδιο.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο 30χρονος χημικός ο Μίχαλ Μπιάλεκ, χαρακτήρισε την συγκυρία «μια ιστορική στιγμή για τη χώρα» προσθέτοντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία των δικαστηρίων, για τη δημοκρατία».

Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων νέων σε σύγκριση με προηγούμενες συγκεντρώσεις, κρατούσαν στα χέρια τους κεριά, καθώς αποσπάσματα από το σύνταγμα διαβάζονταν  σε εξέδρα που στήθηκε μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επίσης, κυμάτιζαν πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες αλλά και λευκά τριαντάφυλλα, το σύμβολο του κινήματος των πολιτών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και σε άλλες εκατό πόλεις της Πολωνίας, σύμφωνα με τα προσφιλή στην αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης.

Το κυβερνών κόμμα PiS υπερασπίζεται τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντάς τες απαραίτητες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απλούστευση του δικαστικού συστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την πολωνική κυβέρνηση να αναστείλει την αμφιλεγόμενη προσπάθεια μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος ειδάλλως  κινδυνεύει με επιβολή κυρώσεων άνευ προηγουμένου.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις «θα καταργήσουν οποιαδήποτε εναπομένουσα δικαστική ανεξαρτησία και θα θέσουν το δικαστικό σώμα υπό τον πλήρη πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς.

X