Διάλογο στο εσωτερικό της ΕΕ – Εθνικές συζητήσεις ζητά ο Μακρόν για την «αναγέννηση της Ευρώπης»

[Eric Feferberg/EPA]

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα (3 Ιουλίου) ότι μετά από μια «σκληρή δεκαετία» με πολυάριθμες κρίσεις, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να μεταρρυθμίσουν το μπλοκ για να πολεμήσουν τον ευρωσκεπτικισμό.

«Πιστεύω ακράδαντα στην Ευρώπη, αλλά δεν θεωρώ τον σκεπτικισμό εναντίον της αδικαιολόγητο», είπε ο Μακρόν στους Γάλλους βουλευτές σε μια σπάνια κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις Βερσαλλίες.

Ο 39χρονος Πρόεδρος, ο οποίος κατάφερε να νικήσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν τον περασμένο Μάιο, επανέλαβε στην ομιλία του μια πρόταση για την έναρξη εκστρατείας «δημοκρατικών συνελεύσεων» – ή δημόσιων συζητήσεων – στις ευρωπαϊκές χώρες όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Γαλλία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία. Θέλω να το κάνω χάρη στη στενή συνεργασία που ήδη διατηρώ με την Γερμανίδα Καγκελάριο», δήλωσε ο Μακρόν, κατά την 90 λεπτη ομιλία του και στους δύο κοινοβουλευτικούς οίκους.

Οι συνελεύσεις θα λάβουν τη μορφή εθνικών συζητήσεων για την ΕΕ και θα αποσκοπούν στην «αναγέννηση της Ευρώπης».

Οι σύμβουλοι του Μακρόν είπαν ότι με την πρόσκληση των 925 βουλευτών του κοινοβουλίου στο παλάτι που χτίστηκε κατά τον 17ο αιώνα έξω από το Παρίσι από τον Λουδοβίκο XIV, τον «Βασιλιά Ήλιο», ο Πρόεδρος επιδιώκει να αποκαταστήσει την αίγλη του θεσμού.

Ο Πρόεδρος Δίας

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σχεδιάζει μια προεδρία «όπως ο Δίας» – ως μια απομακρυσμένη, αξιοπρεπής φιγούρα, όπως ο Ρωμαίος Θεός των Θεών, ο οποίος ζυγίζει προσεκτικά τις σπάνιες δηλώσεις του. Θα ήταν ένα αξιοσημείωτο διάλειμμα από τον μη-δημοφιλή προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μακρόν, του οποίου η κεντρώα πλατφόρμα εμπερικλείει τόσο τα παραδοσιακά δεξιά όσο και τα αριστερά κυβερνητικά κόμματα, δεν είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους της Γαλλίας που συγκαλεί ένα επονομαζόμενο Κογκρέσο και των δύο οίκων, παρόλο που οι προηγούμενοι Πρόεδροι συνήθιζαν να το κάνουν σε περιόδους κρίσεων ή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

«Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, και σε αυτή τη βάση, θα ξεκινήσουμε δημοκρατικές συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα εξαρτηθεί από τον καθένα μας ξεχωριστά αν θα τις υποστηρίξουμε ή όχι», ενώ πρόσθεσε πως ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για «πρόχειρες λύσεις.»

Η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν τον Μάιο στον σχεδιασμό ενός χάρτη με σκοπό την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άνοιξαν την πόρτα στην αλλαγή των Συνθηκών του μπλοκ, για τη διευκόλυνση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22-23 Ιουνίου, είπαν ότι η αλλαγή των Συνθηκών δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ο Mακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε χάσει το δρόμο της» ζητώντας από μια «νέα γενιά ηγετών» να αναζωογονήσει  το μπλοκ.

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει αποδυναμωθεί από την μεγέθυνση της γραφειοκρατίας και από τον αυξανόμενο σκεπτικισμό που απορρέει από αυτή», δήλωσε ο Μακρόν. «Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν δύσκολα για την Ευρώπη. Καταφέραμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις, αλλά έχουμε χάσει το δρόμο μας.»

Πράγματι, από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει διαδοχικές κρίσεις, καμία εκ των οποίων δεν επιλύθηκε: η κρίση της Ευρωζώνης, η κρίση στην Ουκρανία, η προσφυγική κρίση, καθώς και η άνοδος του λαϊκισμού, η οποία αντικατοπτρίζει την κρίση των πολιτικών Ελίτ. Ένα τυπικό χαρακτηριστικό των λαϊκιστών στην Ευρώπη είναι η αντι-Ευρωπαϊκή τους ατζέντα.

«Πιστεύω σταθερά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν. «Αλλά δεν βρίσκω τον σκεπτικισμό αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η «τυραννία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων και των τεχνικών ανατροπών» πρέπει να ανατραπεί». «Το περσινό δημοψήφισμα για το Brexit ήταν ένα «σύμπτωμα» της «αποτυχίας … Όμως πρέπει να έχουμε το θάρρος να συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά.»

Γαλλικές μεταρρυθμίσεις

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ήθελε να μειώσει τον αριθμό των νομοθετών κατά ένα τρίτο, να περιορίσει τον εκτελεστικό τους ρόλο στον διορισμό δικαστών και να εισαγάγει μια «δόση» αναλογικής εκπροσώπησης.

«Θέλω όλες αυτές οι βαθιές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι θεσμοί μας τόσο πολύ χρειάζονται,  να ολοκληρωθούν εντός ενός έτους. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πάνε στο κοινοβούλιο, αλλά, αν χρειαστεί, θα τις θέσω ενώπιον των ψηφοφόρων με την μορφή δημοψηφίσματος.»

Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές από τρία κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής άκρο- αριστεράς, μποϊκοτάρισαν τον λόγο του Μακρόν  και περίπου 100 Κομμουνιστές, φορώντας τα κόκκινα σκουφιά των Γάλλων επαναστατών του 1789, διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο των Βερσαλλιών.

«Ο Μακρόν αποτελεί πρόκληση για τη δημοκρατία», δήλωσε η Νικόλ Κουμπότ, συνταξιούχος καθηγήτρια 65 ετών και κομμουνίστρια ακτιβίστρια. «Για τον Μακρόν, δεν είναι το κοινοβούλιο ή οι άνθρωποι που κυβερνούν, αλλά ο εαυτός του, ο Δίας.»

 

 

 

X