Χάικο Μάας: Ούτε ευρώ σε όσους εργάζονται για την καταστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

"Αυτό που βλέπουμε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και συμμερίζομαι αυτή την άποψη", δήλωσε ο Maas σε συνέντευξή του στην πύλη Sarajevo Klix. [EPA-EFE / CLEMENS BILAN]

ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας συντάχθηκε με όσους θεωρούν την τρέχουσα κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως εξαιρετικά επικίνδυνη και δήλωσε πως είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι ενέργειες των αρχών της Republika Srpska (Σερβική οντότητα,RS), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε στη Β-Ε είναι η χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995 και αυτή είναι και η άποψή μου», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη Sarajevo Klix.

Επισήμανε ότι «η επικίνδυνη και ανεύθυνη αποσχιστική πολιτική των αρχών της RS» είναι η κυρίως υπεύθυνη για αυτή την κρίση.

Ο Μάας τόνισε ότι τώρα, μετά από προτροπή του Μίλοραντ Ντόντικ, του Σέρβου μέλους της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η RS σχεδιάζει να υιοθετήσει μέτρα που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τις ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το δικαστικό σύστημα και την είσπραξη φόρων και τελωνειακών δασμών.

Πρόσθεσε δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια εθνικιστική πολιτική που ανοίγει ξανά παλιές πληγές και θέτει σε κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον της χώρας.

«Αυτός ο δρόμος δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ δημιουργεί πολλά νέα προβλήματα, ιδίως για τους ανθρώπους της RS. Μια μόνιμη κρίση, σε συνδυασμό με το θεσμικό χάος, την παράλυση των απελπιστικά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τις εντάσεις που συνεχίζουν να αυξάνονται, θα απομακρύνει τους επενδυτές από τη χώρα, θα αυξήσει τον αριθμό των ανέργων και θα εντείνει τη μετανάστευση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο κ. Μάας δήλωσε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα παρακολουθήσει άπραγη αυτό που συμβαίνει. Η διακινδύνευση της ειρήνης θα έχει άμεσες συνέπειες, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε ούτε πρόκειται να διοχετεύσουμε τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων σε μια οντότητα που εργάζεται ενεργά για την καταστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως κράτος. Και θα εξετάσουμε επίσης το ενδεχόμενο λήψης ατομικών μέτρων εναντίον εκείνων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας».

Ο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία συνεννοείται για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν με τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνάντηση με την Μπενγιαμίνα Κάριτς, δήμαρχο του Σαράγεβο και τον Ντράσκο Στανιβουκόβιτς, δήμαρχο της Μπάνια Λούκα. «Χρειαζόμαστε μια κατανόηση της Ευρώπης, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται επίσης εμάς, τη Β-Ε. Μόνο έτσι μπορούμε να αντισταθούμε στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που φέρνει ο 21ος αιώνας», δήλωσε η Κάριτς μετά τη συνάντηση.

«Συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία με έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία που μπορούν και πρέπει να ακολουθήσουν οι νέες γενιές πολιτικών. Η υποστήριξη στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς είναι αναμφισβήτητη, όπως και η πορεία μας προς μεγαλύτερη διαφάνεια των θεσμών, ως μία από τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες «, τόνισε ο Stanivuković.