Μπροστά στις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός υποψήφιος για την Αυστριακή Προεδρία

Ο υποψήφιος του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ. [Reuters]

Η ακροδεξιά προηγείται στην κούρσα για την προεδρία της Αυστρίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες προβλέπουν νίκη για τον υποψήφιο με την αντι-μεταναστευτική ρητορική, η ενδεχόμενη νίκη του οποίου θα αποτελέσει  ορόσημο για τους λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη.

Εν όψει των εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, ο Νόρμπερτ  Χόφερ του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) βρίσκεται μπροστά από τον ανεξάρτητο αντίπαλό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος νίκησε το Χόφερ με μικρή διαφορά στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου που ακυρώθηκαν.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την εθνική ταυτότητα, καθώς και η δυσαρέσκεια με τα παραδοσιακά, πιο κεντρώα κόμματα, έχουν τροφοδοτήσει την υποστήριξη για το FPO, καθώς και για το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία (AFD).

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Österreich κατέγραψε το μέσο στήριξης για το Χόφερ στο 53%, μια μονάδα υψηλότερα από ότι μια άλλη δημοσκόπηση στα τέλη Ιουλίου, έναντι 47% για τον πρώην επικεφαλής των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Μια άλλη δημοσκόπηση μεγάλης κλίμακας με περιθώριο σφάλματος 3,6%, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Kurier,  διαπίστωσε ότι το 38% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο Χόφερ, ενώ το 34% αναμένει νικητή τον εκλογών τον Βαν ντερ Μπέλεν.

Σε δημοσκοπήσεις για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, το FPÖ προσελκύει τακτικά περισσότερο από 33% έναντι των δύο κυβερνώντων κεντρώων κομμάτων.

Ο Χόφερ, το κόμμα του οποίου είχε ταχθεί κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα με το ανάλογο ερώτημα το 1994, έχει δηλώσει ότι οι Αυστριακοί θα πρέπει να ψηφήσουν για έξοδο από την Ένωση σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας ή μεταφοράς σημαντικά μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στις Βρυξέλλες.

Πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος και σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία στον απόηχο της μαζικής κυβερνητικής καταστολής που ακολούθησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το Κόμμα της Ελευθερίας αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν νικητή τον Βαν ντερ Μπέλεν με 31.000 ψήφους. Το δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών λόγω προχειρότητας στην καταμέτρηση, παρότι  δεν υπήρχε καμία ένδειξη χειραγώγησης.

 

X