Brexit «στα μέτρα της» επιθυμεί η Βρετανία

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας συνάντησε το Σλοβάκο Πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο στη Μπρατισλάβα. [Slovak government]

H Βρετανία θέλει ένα νέο μοντέλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της για τους μελλοντικούς δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την Πέμπτη (28 Ιουλίου), προσθέτοντας ότι η συμφωνία εξόδου πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Βρετανών ψηφοφόρων για τη μετανάστευση.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με το Σλοβάκο Πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο στην Μπρατισλάβα – την τελευταία σε μια σειρά διπλωματικών επισκέψεων μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ – η Μέι τόνισε την ανάγκη να έχουν όλες οι πλευρές ανοιχτό μυαλό σχετικά με το τι συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα βασικά θέματα της ελεύθερης μετακίνησης και του εμπορίου.

«Θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από το τι είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και τι πρόκειται να λειτουργήσει καλύτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι από ήδη υπάρχοντα μοντέλα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση που να ικανοποιεί τις ανησυχίες των Βρετανών σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση, ενώ παράλληλα προσφέρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε η Μέι.

Προσπαθώντας να απαντήσουν στο αίνιγμα πώς μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία των μεταναστών της ΕΕ για διαμονή και εργασία στη Βρετανία, διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες, οι πολιτικοί επιλέγουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης όσων βρίσκονται εκτός του μπλοκ.

Η Βρετανία θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, δημιουργώντας μια παρόμοια στενή συνεργασία με τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Ισλανδία.

Ενώ αυτό μπορεί να ευχαριστήσει την ΕΕ, η Μέι θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του Brexit να συμφωνήσουν με τις συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στους μετανάστες που είναι αποδεκτές από ορισμένες από αυτές τις χώρες.

Θα στερείται κυρίως της πρόσβασης για τις υπηρεσίες στην αγορά της ΕΕ η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας.

Η ΕΕ είναι «ερωτευμένη» με τον εαυτό της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να είναι «ερωτευμένη» με τον εαυτό της και πρέπει αξιοποιήσει το χρόνο πριν η Βρετανία ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία του διαζυγίου για να δημιουργήσει ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Η απόφαση σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ οδήγησε σε εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε η ΕΕ να συνδεθεί καλύτερα με τους πολίτες της, καθώς η απογοήτευση έχει αυξηθεί μετά από χρόνια οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

«Πάντα έλεγα … ότι η ΕΕ φαίνεται να είναι ερωτευμένη με τον εαυτό της», δήλωσε ο Φίκο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θέλαμε να είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο. Φαίνεται, όμως, ότι πολλές χώρες στον κόσμο μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ. Ας χρησιμοποιήσουμε το Brexit ως μια καλή ευκαιρία για να επανεξετάσουμε αυτή την προοπτική.»

Η Μέι επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, τον επίσημο μηχανισμό για την έξοδο από την ΕΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την έξοδο πριν από το τέλος του έτους, και ο Φίκο, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να επανεξετάσει τον παγκόσμιο ρόλο της.

«Πρέπει απλά να χαράξουμε ένα νέο όραμα για τους πολίτες μας αλλιώς θα δούμε περαιτέρω κατακερματισμό και αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων», δήλωσε ο Φίκο.