Brexit, προϋπολογισμός και ασφάλεια οι προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz σε ομιλία στο Hofburg Palace στη Βιέννη, 12 Μαρτίου 2018 [EPA-EFE/FLORIAN WIESER]

Το Brexit, ο προϋπολογισμός και η ασφάλεια της ΕΕ θα είναι οι τρεις κύριες προτεραιότητες, όταν η Αυστρία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αποτελώντας και την τελευταία προεδρία πριν από όλες τις πρωταρχικής-σημασίας εκλογές του Μαΐου 2019, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Την 1η Ιουλίου η Αυστρία παίρνει τη σκυτάλη για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την τελευταία πλήρη περίοδο εργασίας πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019, οι πολίτες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα κληθούν να εκλέξουν ένα νέο Κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την πορεία για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες κορυφαίες θέσεις εργασίας στα θεσμικά όργανα.

«Θέλουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει»

Η Αυστρία θα υποβάλει επίσης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Ο Καγκελάριος Sebastian Kurz, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gernot Blümel και η υπουργός Εξωτερικών Karin Kneissl θέλουν επίσης να θέσουν το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις που έφεραν στην εξουσία το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) πέρυσι και το «Θέλουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει» είναι το σύνθημα της αυστριακής Προεδρίας.

Εξάμηνος οδικός χάρτης

Από την 1η Ιουλίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν 300 εκδηλώσεις, 60 συνεδριάσεις του Συμβουλίου, 13 εκ των οποίων στην Αυστρία, καθώς και μερικές σημαντικές εκδηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας. Η κυβέρνηση της Βιέννης έχει διαθέσει προϋπολογισμό ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Όλα θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όταν ολόκληρη η αυστριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει το λεπτομερές πρόγραμμά της για την προεδρία της ΕΕ. Στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ, η οποία είναι αφιερωμένη στο θέμα της ασφάλειας.

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου προγραμματίζεται διάσκεψη ΕΕ-Ασίας, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας λόγω των πολιτικών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και της προώθησης της Κίνας ως παγκόσμιου παράγοντα.

Την τελική Σύνοδο κορυφής στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα ακολουθήσει παρουσίαση των κυριότερων πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των έξι μηνών.

Brexit και προϋπολογισμός

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου είναι τεράστια, καθώς η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019. Αλλά πριν από αυτό απαιτείται η επικύρωση της τελικής συμφωνίας του Brexit από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά τις διαπραγματεύσεις για το επταετές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ. Δεν αναμένεται συμφωνία κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, αλλά πρέπει να ληφθούν ορισμένες προκαταρκτικές αποφάσεις.

Φραγμοί στην παράνομη μετανάστευση

Ένα σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα της διάσκεψης κορυφής του Σάλτσμπουργκ είναι η πολιτική ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Kurz, ο στόχος είναι, «αντί να διαπληκτιζόμαστε για την κατανομή των προσφύγων, να επικεντρωθούμε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων».

Ο Καγκελάριος επιμένει ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνες τους η Ιταλία και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πρέπει να επανεξεταστούν και οι χώρες εκείνες που αντιστέκονται προς το παρόν στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Συνεπώς, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της εντολής της Frontex για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. «Αν κατορθώσουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ΕΕ», επιμένει η αυστριακή κυβέρνηση.

Σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων

Επιπλέον, στην ατζέντα της Αυστρίας υπάρχουν δύο ακόμη ζητήματα. Ένας σημαντικός πρώτος στόχος είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ενώ ο δεύτερος είναι η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Η πρόοδος στην κοινή φορολόγηση των μεγάλων διεθνών εταιρειών Διαδικτύου, όπως το Facebook, η Amazon και η Google, στοχεύει στην επίτευξη ενός δίκαιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

X