Αρνούνται οι ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών να ενταχθούν σε ενιαίο φορέα της ΕΕ

[Shutterstock]

Μία νέα διαμάχη έχει ξεκινήσει με αφορμή το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετατρέψει την ομάδα εθνικών ρυθμιστικών αρχών για τις τηλεπικοινωνίες, σε έναν ενωποιημένο οργανισμό της ΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο συναντά αντιδράσεις, καθώς οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών, ενώ θα ισχυροποιήσει το ρόλο των Βρυξελλών.

‘Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Επιτροπή και κατά το παρελθόν έχει επιχειρήσει να αφαιρέσει την ισχύ από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και να τις εντάξει σε μία ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία, ωστόσο οι εθνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν ανάλογη πρόταση το 2009. Επιπλέον, μέτρα για την ενίσχυση της ομάδας ρυθμιστικών αρχών ελήφθησαν και από άλλο νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πλέον πραγματοποιεί ένα ισχυρό βήμα στη δημιουργία του οργανισμού, καθώς δεσμεύεται ότι ο προϋπολογισμός του θα αυξηθεί κατά 75%.

Επίσης, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών θα λάβουν μεγαλύτερη ισχύ στο πλαίσιο της νέας πρότασης και θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν μέτρα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί η δυνατότητα άσκησης βέτο.

Παρά τις υποσχέσεις της Επιτροπής για διευρυμένες αρμοδιότητες και αυξημένο προϋπολογισμό, οι αρχές δεν έχουν πειστεί. Αρκετοί επιτηρητές που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των αγορών των τηλεπικοινωνιών στις χώρες της ΕΕ, αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής να τους εντάξει σε οργανισμό της ΕΕ.

Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μοχλό πίεσης προς τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με πηγές της Euractiv, η πρόταση έχει σκοπό να τις αναγκάσει να απαντήσουν στην εκτελεστική εξουσία, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αμηχανία τους να διαφωνήσουν δημόσια με την Επιτροπή.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν διαφωνήσει με την Επιτροπή και κατά το παρελθόν, ενώ προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι το σχέδιο της να αφαιρέσει τα τέλη περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία θα μπορούσε να βλάψει μικρότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών των τηλεπικοινωνιών προειδοποιούν ότι τα σχέδια της Επιτροπής θα καταστήσουν τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) παρόμοιο με τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) που ιδρύθηκε το 2009 για να συγκεντρώσει τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας από τα κράτη μέλη.

«Εάν  μετατραπεί ο BEREC όπως ο οργανισμός ACER, στο τέλος θα ενισχυθεί η επιρροή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Βίλχελμ Εσβάιλερ, πρόεδρος του BEREC και αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας.

Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας παρακολουθεί επίσης τους προμηθευτές ενέργειας και των σιδηροδρομικών μεταφορών της Γερμανίας. Ο Εσβάιλερ υποστηρίζει ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών δε μπορεί να ενιαιοποιηθεί, καθώς υπάρχει σημαντικότερος διαχωρισμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ από ο,τι στον τομέα της ενέργειας.

«Η ευελιξία δεν είναι τόσο εύκολη όση νομίζει ο κόσμος. Υπάρχει ένα πλαίσιο, υπάρχουν όρια. Αλλά οι αγορές είναι τόσο διαφορετικές, συνεπώς χρειάζονται ευελιξία από την εθνική πλευρά», πρόσθεσε ο Εσβάιλερ.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος Επίτροπος για την πολιτική των τηλεπικοινωνιών, δήλωσε σε μια αίθουσα γεμάτη από εκπροσώπους ρυθμιστικών αρχών κατά την ετήσια διάσκεψή του BEREC τον περασμένο μήνα, ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν «κοινές αρμοδιότητες που θα ασκούνται με πλήρη ανεξαρτησία από την οικονομική και πολιτική επιρροή». «Πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ενδιαφέρον σε αυτές τις κοινές αρμοδιοτήτες που ασκούνται συστηματικά. Μια μεταρρύθμιση του BEREC θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση» πρόσθεσε ο Γερμανός επίτροπος.

Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνταχθούν με τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών που δεν θέλουν να αποδεχθούν τις αλλαγές. Την περασμένη εβδομάδα, το νομοσχέδιο παραδόθηκε σε μια συντηρητικό ευρωβουλευτή από το ECR προκειμένου να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ορισμένοι ευρωβουλευτές από το κόμμα έχουν μιλήσει κατά της πρότασης για την αλλαγή του BEREC. Πέρυσι, οι Συντηρητικοί καταψήφισαν την έγκριση του προϋπολογισμού του BEREC ύψους 3.500.000 ευρώ, στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός BEREC θα αυξηθεί σε € 7.500.000 το 2020, εάν μετατραπεί σε έναν οργανισμό. Ο αριθμός των υπαλλήλων της είναι επίσης να αυξηθεί από 22 σε 60 το 2022.

Ο τσέχος ευρωβουλευτής Εβζέν Τοσενόφκσι, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε στην EurActiv ότι θα είναι «προσεκτικός» στην απόφαση του σχετικά με τη βελτίωσης της λειτουργίας του BEREC και κατά πόσο η υφιστάμενη «bottom-up» δομή του BEREC θα μπορούσε να μετατραπεί σε οργανισμό με μεγαλύτερη συμμετοχή της Επιτροπής».

Ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι για το εάν η Επιτροπή θα καταφέρει να πείσει το ΕΚ και τις εθνικές κυβερνήσεις. «Η δημιουργία ενός οργανισμού αποτελεί μία πρόταση, δεν είναι μια απόφαση, όπως δήλωσε η Σάρον Γουάιτ, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Ofcom σε συνέντευξη της στο BEREC τον περασμένο μήνα. «Το BEREC λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σήμερα ως δίκτυο και όχι ως οργανισμός», πρόσθεσε.

Επίσης, η Γουάιτ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «εξακολουθεί να συμμετέχει στην Ευρώπη όπως σήμερα», μετά την έξοδο του από την ΕΕ, διότι ρυθμίζει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

X