Αρχηγός Επαναστατών: Η ‘Μικρορωσία’ θα αντικαταστήσει την Ουκρανία

Alexander-Zakharchenko-800x450 [Alexander Ermochenko/EPA]

Ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αρχηγός των ανταρτών μιας αποσχισθείσας περιοχής στην ανατολική Ουκρανία, πρότεινε την Τρίτη (18 Ιουλίου) την αντικατάσταση της Ουκρανίας με ένα νέο ομοσπονδιακό κράτος, σχεδιασμός ο οποίος θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την ήδη κλονισμένη ειρηνευτική συμφωνία του 2015.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απέρριψε την ιδέα, περιγράφοντας τον Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, αρχηγό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR), ως μαριονέτα ενός «κουκλοθέατρου», με τη Ρωσία να κινεί τα νήματα προκειμένου να μεταφέρει το δικό της μήνυμα.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες εμπλέκονται στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία, καταδικάζουν επίσης την πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η δήλωση του Ζαχαρτσένκο ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του Ζαχαρτσένκο και ότι το Κρεμλίνο ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θέλει να δείξει στον κόσμο, και ειδικότερα στις ΗΠΑ, ότι μπορεί να σταθεροποιήσει την κρίση και να την εντείνει εάν και εφόσον χρειαστεί. Ένας νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία διορίστηκε αυτό το μήνα και η Μόσχα με την Ουάσινγκτον ενδέχεται να αρχίσουν σύντομα τις επαφές για το ζήτημα.

Ο Ζαχαρτσένκο, ο οποίος δεν περίμενε τίποτα άλλο από την ξεκάθαρη απόρριψη από πλευράς Κιέβου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο ίδιος και οι σύμμαχοί του πρότειναν την ίδρυση ενός νέου κράτους που ονομάζεται ‘Μικρορωσία με πρωτεύουσα το Ντόνετσκ.

‘Μικρορωσία’ ήταν όρος που χρησιμοποιείτο για να περιγράψει το τμήμα της σύγχρονης Ουκρανίας όταν ακόμα ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας την εποχή των Τσάρων και πολλοί Ουκρανοί σήμερα τον θεωρούν προσβλητικό.

Η Ουκρανία, είναι μια χώρα 42,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και κηρύχθηκε ανεξάρτητη από τη Μόσχα το 1991.

Οι αποσχισθέντες στη Ντονμπας χρησιμοποίησαν τον όρο Νοβορωσία για τα εδάφη που ελέγχουν και δημιούργησαν ένα ομώνυμο πολιτικό κίνημα.

«Προτείνουμε στους κατοίκους της Ουκρανίας μια ειρηνική και χωρίς πόλεμο διέξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι η τελευταία μας πρόταση «, δήλωσε ο  Ζαχαρτσένκο. Το νέο κράτος θα είναι ομοσπονδιακό, με τις περιφέρειες σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες.

Είπε ότι η κίνηση υποστηρίχθηκε από αντιπροσώπους από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά μια δήλωση από την γειτονική, επαναστατημένη και αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουάνσκ δεν στήριξε την πρωτοβουλία καθώς ισχυρίστηκε πως δεν την γνώριζε.

«Αρρωστημένες Φαντασιώσεις»

Η δήλωσή του έριξε σκιά πάνω από την κλονισμένη ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ μεταξύ των ανταρτών και της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία δεν κατάφερε να καταστείλει τις μάχες μεταξύ των δύο πλευρών και εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει από τότε που ξέσπασε μια υπερ της Ρωσίας εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει δώσει όπλα και παρείχε στρατεύματα που υποστηρίζουν αντάρτες στην κατά μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη και εκβιομηχαισμένη ανατολή. Την Τρίτη το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει αφοσιωμένη στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Ο Γιέβεν Μαρτσούκ, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στις συνομιλίες για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 112.ua ότι η δήλωση του Ζαχαρτσένκο θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις ενώ μοιάζει και με ρωσική προσπάθεια για σαμποτάζ της διαδικασίας.

Η Γαλλία καταδίκασε την ιδέα και απαίτησε από τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επίσης επέκρινε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «εντελώς απαράδεκτη».

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Βίκτορ Μουζένκο, δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ουκρανικός λαός θα «θάψει» την Μικρορωσία, αποκαλώντας το σχέδιο ως μια από τις «αρρωστημένες φαντασιώσεις» των επαναστατών.

Τρεις πρώην αρχηγοί των ανταρτών είπαν στο Reuters τον Μάιο ότι ένας κορυφαίος συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που αποφασίζει πώς η διοίκηση της Μόσχας διοικεί την ανατολική Ουκρανία και ποιος παίρνει εκεί τις θέσεις εργασίας, προκαλώντας την άρνηση του Κρεμλίνου για λήψη κρίσιμων αποφάσεων στην περιοχή.

X