Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της διαφάνειας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της διαφάνειας [Peter Fuchs/ Shutterstock]

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη (18 Ιουλίου) ένσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια υπόθεση δημόσιας πρόσβασης σε αρχεία. Η EURACTIV Γερμανίας μεταδίδει.

Οι δικαστές της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση σε κρατικά έγγραφα μόνο και μόνο επειδή αποτελούν μέρος δικαστικών διαδικασιών.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2011 όταν ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων και μέλος του  Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος Πάτρικ Μπρέγιερ, ζήτησε από την Επιτροπή πρόσβαση σε έγγραφα που υπέβαλε η Αυστρία σχετικά με μια διαδικασία παράβασης και με την αποτυχία της αλπικής δημοκρατίας να εφαρμόσει την οδηγία της ΕΕ για τη διατήρηση δεδομένων.

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου στις αρχές του 2015 εκδόθηκε υπέρ του Μπρέγιερ και η Επιτροπή άσκησε έφεση. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης να επιβληθεί πρόστιμο στον Γερμανό δικηγόρο, αφού δημοσίευσε ανώνυμα κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων επέμεινε ότι «οι υποθέσεις δεν μπορούν να κρατηθούν μυστικές ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Ένωσης!» και πρόσθεσε: «Δεν με ανησυχεί μόνο η διαφάνεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαστηρίου, αλλά και η ελευθερία του τύπου και των δημοκρατικών κυβερνητικών ελέγχων των εξελίξει  υποθέσεων. »

Το αρχικό αίτημα του Μπρέγιερ έχει πλέον κριθεί νόμιμο, αφού το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Επιτροπής.

Αλλά δεν ήταν μια απόλυτη νίκη, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρίνισε ότι ο θεσμός είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τα έγγραφα μόνο σε υποθέσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και όχι σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Μπρέγιερ δήλωσε στην EURACTIV.de ότι, στη Γερμανία, κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο ότι και αυτός ο τύπος εγγράφων μπορεί να δημοσιευθεί.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το μέλος του Πειρατικού Κόμματος θα έπρεπε να καλύψει το ήμισυ των εξόδων του, τα οποία προέκυψαν κατά τη διαδικασία προσφυγής, αφού το δικαστήριο ανέφερε ότι η δημοσίευση των ανώνυμων εγγράφων από τον Μπρέγιερ ήταν «κατάχρηση των υπομνημάτων». Αναμένεται να επιβαρυνθεί με κόστος περίπου € 1.000.

Ο Μπρέγιερ αποκάλεσε το αποτέλεσμα μερικώς επιτυχημένο και προειδοποίησε ότι «η διαφάνεια του ευρωπαϊκού δικαστικού συστήματος παραμένει ατελής ενώ προκύπτει επειγόντως η ανάγκη για την ολοκλήρωσή του».

X