Απέκλεισε το ενδεχόμενο «παράλληλης συμφωνίας» της Δανίας με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία ο Τίμερμανς

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. [European Commission]

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ξεκαθάρισε χθες (27 Σεπτεμβρίου) στους ηγέτες της Δανίας ότι δεν θα πάρουν τη διασυνοριακή συμφωνία αστυνόμευσης που επιθυμούν από τότε που οι Δανοί πολίτες αποφάσισαν σε δημοψήφισμα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).

Tον περασμένο Δεκέμβριο, οι Δανοί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να παραμείνει η χώρα μέλος της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Από τότε, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτό που είναι γνωστό στην ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «παράλληλη συμφωνία», η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει κάποιου είδους συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.

Ωστόσο, ο Τίμερμανς δήλωσε σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Δανίας ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

«Φοβάμαι πως όχι. Δεν μπορεί να είσαι ελαφρώς έγκυος – είτε είσαι έγκυος είτε δεν είσαι. Αν ψηφίσετε να μην είστε μέλος της Europol, δεν θα είστε μέλος της Europol. Bάσει του νομικού πλαισίου δεν βλέπω κάποια εναλλακτική λύση για αυτό», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ψήφος των Δανών ήταν πολύ σαφής, και η συνέπεια αυτής της ψηφοφορίας είναι ότι η Δανία δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Σόρεν Πιντ ανησυχεί ότι η χώρα του, η οποία εξαιρείται από πολλούς νόμους της ΕΕ, θα χάσει την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις, με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.

X