Απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Κατά την Τουρκία, η Ελλάδα ονειρεύεται συμμαχίες που “δημιουργούν προβλήματα στο ΝΑΤΟ”. [INTIME]

Με μία ανακοίνωση με προκλητικό και απειλητικό περιεχόμενο αντέδρασε η Τουρκία στην αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά (την αγορά των φρεγατών Belharra αλλά και των Rafale).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, την ανακοίνωση κάνει λόγο για «μαξιμιλαστικές διεκδικήσεις» από την ελληνική πλευρά, ενώ αναφέρει ότι η πολιτική εξοπλισμών θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Η Ελλάδα «αντί να συνεργάζεται, εξοπλίζεται» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι θέλει να αποξενώσει την Τουρκία και με την «προβληματική πολιτική» αυτή «θα προκαλέσει προβλήματα στην Ε.Ε. και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Η Ελλάδα και η Γαλλία ενημέρωσαν στο μεταξύ την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί «περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».