Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα σε Σοσιαλιστές και ΕΛΚ-Οι ισορροπίες

Οι δύο υποψήφιοι Αντόνιο Ταγιάνι και Τζιάνι Πιτέλα.

Το στρατόπεδο του Ταγιάνι  είναι αρκετά αισιόδοξο για την ψηφοφορία, μετά και την στήριξη των Φιλελεύθερων ALDE. Πηγές του S & D κατέστησαν σαφές ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος Τζιάνι Πιτέλα δεν θα παραιτηθεί από τη διαδικασία και θα φτάσει μέχρι το τέλος, που σημαίνει ότι θα επιδιώξει έναν τέταρτο γύρο εάν βρεθεί ο ίδιος μεταξύ των δύο υποψηφίων με τους περισσότερους ψήφους.

Εκτιμάται ότι ο Πιτέλα θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών από την Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά – Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE-NGL), καθώς και από την Ομάδα των Πρασίνων (EFA). Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν κάποια κομμουνιστές ευρωβουλευτές, για παράδειγμα οι Πορτογάλοι, στην ευρωπαϊκή Αριστερά οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν τον Ιταλό ευρωβουλευτή και θα πιθανότατα να απέχουν. Υπάρχουν, επίσης, μερικοί Πράσινοι οι οποίοι δεν προτιμούν τον Τζιάνι Πιτέλα.

Πηγές από το S&D δήλωσαν στην EurActiv ότι εάν οι πολιτικές δυνάμεις στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος ψηφίσουν σύμφωνα με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους, τότε υποψήφιος του ΕΛΚ Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι σίγουρα ο μεγάλος νικητής.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του ΕΛΚ επιμένουν ότι το κόμμα τους δεν θα δεχτεί τις ψήφους των ευρωσκεπτικιστών. Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ πρόσφατα δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα βασιστεί σε αντιευρωπαϊκές ψήφους, αλλά σημείωσε ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τον τρόπο που οι βουλευτές από διαφορετικές παρατάξεις ψηφίζουν.

Φάρατζ: «Ο Ταγιάνι είναι πιο πραγματιστής»

Ωστόσο, σοσιαλιστές αξιωματούχοι δήλωσαν στην EurActiv ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Αντόνιο Ταγιάνι, δεν είχε αποκλείσει, τουλάχιστον δημοσίως, τη δυνατότητα αποδοχής υποστήριξης από ρατσιστικές δυνάμεις. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο Ταγιάνι «συνεργάζεται αυτή τη στιγμή» με τους ευρωσκεπτικιστές. Πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της ακροδεξιάς υποστηρίζουν δημοσίως ότι θα απόσχουν, αλλά στο παρασκήνιο «αλλάζουν την ρητορική τους».

«Κινδυνεύουμε να έχουμε έναν πρόεδρο εκλεγμένο από κάποιον ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας του Brexit (Νίγκελ Φάρατζ) και έναν άλλο ο οποίος θέλει να διαλύσει την Ευρώπη (Μαρίν Λεπέν)» ανέφερε η πηγή. Ερωτηθείς για ένα σχόλιο, στέλεχος του ΕΛΚ επανέλαβε ότι αποκλείεται ο Ταγιάνι να δεχθεί αυτές τις ψήφους και ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σε μια τέτοια περίπτωση».

Νωρίτερα, ο ηγέτης της κόμματος της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) Νίγκελ Φάρατζ δήλωσε ότι ο Ταγιάνι φαίνεται «πιο πραγματιστής». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει υποστήριξη για τον υποψήφιο του ΕΛΚ, ο Φάρατζ απάντησε, «δεν είπα αυτό». Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Αντόνιο Ταγιάνι αναμένεται να πάρει σημαντική υποστήριξη από τη δεξιά πτέρυγα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, καθώς και από ένα μέρος της ALDE και του EFDD.

Η υποψήφια του ECR Χέλγκα Στίβενς δήλωσε στην EurActiv ότι πήρε αρκετά θετική «διακομματική» υποστήριξη για την υποψηφιότητά της και αναμένει ψήφους και από άλλες ομάδες. Κληθείσα να επιβεβαιώσει την πρόθεση του κόμματός της να υποστηρίξει τον Ταγιάνι, απάντησε, «ας δούμε τι θα συμβεί αύριο».

Αριστερά: «δεν είμαστε πεπεισμένοι» για το μεγάλο συνασπισμό

Η Γκάμπριελ Ζίμμερ, ηγέτης της GUE-NGL, δήλωσε στην EurActiv ότι η σημερινή ψηφοφορία ήταν «καλά νέα», από την στιγμή που οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά θα είναι σε θέση να συζητήσουν και να ψηφίσουν με ένα δημοκρατικό τρόπο για τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είναι μια νίκη για τη δημοκρατία», είπε.

Η ίδια σημείωσε ότι το προαναγγελθέν τέλος του Μεγάλου Συνασπισμού ήταν «καλά νέα» για τους αριστερούς, διότι αυτή ήταν μια προϋπόθεση για τον αποκλεισμό του κόμματος από τα κέντρα εξουσίας της ΕΕ. «Αλλά θα πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι ο Μεγάλος Συνασπισμός έχει τελειώσει μετά την ψηφοφορία », είπε αναφερόμενη στον Πιτέλα.

Ερωτηθήσα εάν ευρωσκεπτικιστές μπορούν να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην ψηφοφορία, απάντησε, «αν ο Ταγιάνι και η ομάδα του ΕΛΚ είναι πρόθυμοι να εκλεγούν από το ENF και άλλους από την ακροδεξιά, θα μπορούσε να είναι δυνατόν». «Ο τελευταίος γύρος θα είναι πολύ κρίσιμος, και ναι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε έναν πρόεδρο εκλεγμένο από ακροδεξιούς ευρωβουλευτές,» κατέληξε στο συμπέρασμα η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

X