Αναβολή της πρότασης δυσπιστίας στη Σομπράνιε λόγω έλλειψης απαρτίας

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέσυρε την παραίτησή του και απέσπασε την υποστήριξη του Rexhepi, η οποία ήταν αρκετή για να εμποδίσει την ψηφοφορία. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

ΣΚΟΠΙΑ

Η συνεδρίαση της Sobranje (Σομπράνιε – κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας) διεκόπη επ’ αόριστον, λόγω έλλειψης απαρτίας. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Φαντίλ Ζεντελί δήλωσε ότι η Σομπράνιε δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με παρόντες μόλις 60 βουλευτές, από τους 120, και δήλωσε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν αργότερα εντός της ημέρας, εάν προσέλθουν 61 βουλευτές.

Κλειδί για την αποτυχία της ψηφοφορίας ήταν η συμπεριφορά του βουλευτή Καστριότ Ρετζέπι από το μικρό αλβανικό κόμμα Besa. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη και δεν θα παραστεί.

Ο Μπιλάλ Κασάμι, ηγέτης του κόμματος, ανέφερε στην αστυνομία ότι ο Καστριότ Ρετζέπι αγνοείται. Δεν βρέθηκε σε κανένα από τα δύο σπίτια του. Ο Ρετζέπι έστειλε στη συνέχεια ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα: «Είμαι καλά, ασφαλής και στη σωστή πλευρά».

Η ψήφος δυσπιστίας στην κυβέρνηση επρόκειτο να διεξαχθεί μετά την ανακοίνωση από τον Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μιας νέας πλειοψηφίας 61 βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αναίρεσε την παραίτησή του και προφανώς κατάφερε να επαναφέρει στην πλευρά του έναν βουλευτή της Besa, αρκετό για να μπλοκάρει την ψηφοφορία.

Ο Μιτσκόσκι προσδιόρισε την κατάσταση στη Sobranje ως «ντροπή για τη δημοκρατία μας.  Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ένας πολιτικός θρίαμβος γι’ αυτήν, κάνει μεγάλο λάθος».

Η πολιτική κρίση ξέσπασε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης, ενώ η χώρα παραμένει αισιόδοξη ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα μπορέσει να ξεκινήσει τις πολυαναμενόμενες ενταξιακές συνομιλίες της με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλγαρία θα άρει τα εμπόδια.