Αναβιώνει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης»

Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην ανατολική γερμανική πόλη της Βαϊμάρης για να γιορτάσουν την 25η επέτειο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης». [Reuters]

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας δεσμεύτηκαν την Κυριακή (28 Αυγούστου) για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την  ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική Ένωση.

«Αντιμέτωποι με απαράμιλλες προκλήσεις στην Ευρώπη … (πρέπει) να εντείνουμε τη συνεργασία και να δώσουμε μια νέα ώθηση», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Ζαν Μαρκ Ερό και Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στη γερμανική πόλη της Βαϊμάρης για να γιορτάσουν την 25η επέτειο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης».

Δεσμεύτηκαν για «ενίσχυση των θεμελίων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης … φιλοδοξούμε σε μια πιο ευέλικτη ΕΕ που αντανακλά τις διαφορετικές φιλοδοξίες των κρατών μελών όσον αφορά την ολοκλήρωσης της» μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την Ένωση.

Η πιο ευρέως αποδεκτή ιδέα είναι η γένεση μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, με πυρήνα τις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ των 27 κρατών μελών που παραμένουν στην Ένωση είναι πιθανό να αποδειχτούν δύσκολες, καθώς το όραμα του Βερολίνου για μια κεντρική, ομοσπονδιακή Ευρώπη έρχεται σε σύγκρουση με τις προτάσεις για συνομοσπονδία των εθνικών κρατών οι οποίες είναι δημοφιλείς μεταξύ των ηγετών των ανατολικών κρατών μελών της ΕΕ.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα συναντηθούν στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα για την άτυπη σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία.

Ασφάλεια

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν επίσης την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών και της πολιτικής ασφαλείας με την καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Την Παρασκευή (26 Αυγούστου),  οι Ανατολικές χώρες της ΕΕ πίεσαν την Ένωση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κοινού στρατού και συναντήθηκαν με τη Γερμανία για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit. Στις συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία, συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια, και ας ξεκινήσουμε με την οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Μαζί του συντάχθηκε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπούχοσλαβ Σομπότκα, ο οποίος δήλωσε: «Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού.»

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας ήρθε στον απόηχο των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου  Άνγκελα Μέρκελ ότι η άρνηση ορισμένων χωρών της ΕΕ να αποδεχθούν μουσουλμάνους πρόσφυγες είναι «απαράδεκτη».

Η μεταναστευτική πολιτική θα αποτελέσει ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα για την Ευρώπη μετά το Brexit, με τα ανατολικά κράτη μέλη να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων υποστηριζόμενο από το Βερολίνο.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού σε πνεύμα ανανεωμένης αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ανέφεραν οι υπουργοί στη δήλωσή τους.

Το Τρίγωνο της Βαϊμάρης, το οποίο συστάθηκε το 1991, είναι ένα συμβουλευτικό όργανο που προωθεί τη συνεργασία και κοινά συμφέροντα μεταξύ των τριών κρατών της ΕΕ.

X