Αναδιοργανώνεται η πολιτική προστασία μετά τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία

[Stuart Rankin/Flickr]

Η ΕΕ προτίθεται να αναδιοργανώσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη μετά τις θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Πορτογαλία δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα (30 Οκτωβρίου).

«Θα εξετάσουμε, μετά από αίτημα της Πορτογαλίας, την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πορτογάλο πρόεδρο Marcelo Rebelo de Sousa.

Ειδικότερα, η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας μέσω παροχής βοήθειας από ειδικά εξοπλισμένες ομάδες ή να στείλει εμπειρογνώμονες στον τόπο της τραγωδίας, για να αξιολογήσουν και να συνεργαστούν με τις τοπικές ομάδες.

Τον Ιούνιο, συνολικά 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σάρωσαν την κεντρική περιοχή Pedrao Grande της Πορτογαλίας, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου νέες πυρκαγιές προκάλεσαν το θάνατο 45 ανθρώπων.

Η χώρα πρόκειται να σπάσει το ρεκόρ για τα κατεστραμμένα δάση το 2017.

Από την πλευρά της, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αποτρέψει νέες τραγωδίες με τη διεξαγωγή «θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων» στη διαχείριση των δασών και την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Πορτογαλία, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η καταστροφή τον άγγιξε «προσωπικά».

«Ένας από τους συμπολίτες μου χάθηκε στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

X