Αμφισβητεί την ομοφωνία στη δημοσιονομική πολιτική ο πρόεδρος Γιούνκερ

[Glen Photo/Shutterstock]

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του αδιεξόδου στα φορολογικά ζητήματα που προκλήθηκε από τις απόλυτες πλειοψηφικές απαιτήσεις της ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφερε στο προσκήνιο σχετική ρήτρα της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία επιτρέπει την ειδική πλειοψηφία. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Το ακανθώδες ζήτημα της φορολόγησης των κολοσσών του Διαδικτύου, γνωστών ως GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), βρέθηκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο (15-16 Σεπτεμβρίου).

Η πρόταση είναι να θεσπιστούν σε ολόκληρη την ΕΕ κανόνες για τη φορολόγηση του ψηφιακού τομέα, εξασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώσουν το μερίδιό τους βάσει των κερδών που αποκομίζουν – αλλά και τα 28 κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν ως προς αυτό.

Τα δημοσιονομικά ζητήματα απαιτούν ομόφωνη στήριξη, καθώς η φορολογία παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εθνικών κρατών.

«Ο κανόνας της ομοφωνίας είναι 27 βέτο», επεσήμανε ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν απαιτείται μεταβολή της συνθήκης

«Σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το θέμα αυτό, θα ήθελα να ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία και να εφαρμοστεί παρόμοιος κανόνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Αυτή η μετάβαση προς μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στο δημοσιονομικό τομέα θα επιτρέψει τη χαλάρωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά θα συμπεριλάβει και το Κοινοβούλιο, το οποίο μέχρι στιγμής διαθέτει συμβουλευτικό ρόλο στη δημοσιονομική πολιτική.

Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τροποποίηση των συνθηκών, χάρη σε μια ρήτρα «passerelle», η οποία επιτρέπει τη μεταβολή μιας νομοθετικής διαδικασίας χωρίς επίσημη τροποποίηση των Συνθηκών, που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Πρόκειται για μια επιλογή που «θα επέτρεπε τη μετάβαση στην ειδική πλειοψηφία για φορολογικά θέματα, μόνο αν το Συμβούλιο ψήφιζε ομόφωνα υπέρ τους, ανέφερε ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Η ρήτρα «passerelle» δίνει στους αρχηγούς κρατών τη δυνατότητα να επιτρέψουν την έγκριση ορισμένων προτάσεων «σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, «η κοινή φορολογική βάση που προέρχεται από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τον ΦΠΑ και μια δίκαιη εισφορά στις ψηφιακές βιομηχανίες και στις δημοσιονομικές συναλλαγές» θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία.

Οι παρενέργειες του Brexit

«Η ρήτρα ‘’passerelle’’ εισήχθη στη νέα συνθήκη, υπό τον όρο ότι τα κράτη συμφωνούν να εγκαταλείψουν τον κανόνα της ομοφωνίας», δήλωσε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής, Alain Lamassoure (ΕΛΚ).

Ωστόσο, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, «οι Βρετανοί υιοθέτησαν έναν εθνικό νόμο που απαγορεύει στους αρχηγούς κυβερνήσεων να επιτρέπουν τη χρήση της ρήτρας passerelle σε θέματα της ΕΕ», εξήγησε ο κ. Lamassoure. Η απόφαση αυτή ακυρώνει, επί της ουσίας, τη ρήτρα.

Εν τούτοις, με το Brexit, το βρετανικό βέτο θα αποτελεί παρελθόν. «Νομίζω ότι ο κ. Γιούνκερ ήθελε να υπενθυμίσει στους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης την ύπαρξη αυτής της ρήτρας. Τους είπε να σταματήσουν να μιλάνε για νέες συνθήκες και να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες ευκαιρίες», πρόσθεσε ο κ. Lamassoure.

Ακατάλληλο έδαφος

Η υπενθύμιση του κ. Γιούνκερ στους Ευρωπαίους ηγέτες θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα: για να χρησιμοποιηθεί η ρήτρα passerelle, πρέπει να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Παρόμοιο εμπόδιο με εκείνο που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο των Υπουργών.

«Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα εγκαταλείψει την ομοφωνία σε όλα τα δημοσιονομικά θέματα», σχολίασε ο κ. Lamassoure.

«Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ σημαντική, για να αντιμετωπιστεί με τους συνήθεις νομοθετικούς κανόνες», ανέφερε πηγή της Επιτροπής.

Ενισχυμένη συνεργασία

Επιπρόσθετη καινοτομία από τη συνθήκη της Λισαβόνας, επιτρέπει σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μια κοινή νομοθεσία.

Ούσα υλοποιημένη για να επιτρέψει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα μπορούσε να επιτρέψει, επιπροσθέτως, την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των εταιρειών (CCCTB). Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή.

X