Αλλαγές στα ταμεία συνοχής ζητούν η Γαλλία και η Γερμανία

[Heracles Kritikos]

Την επιθυμία της να δεσμεύσει τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής για τις δικαιούχες χώρες και παράλληλα το σεβασμό προς το κράτος δικαίου εξέφρασε η Γερμανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί οι χώρες να τηρήσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή πριν από την καταβολή των ενισχύσεων στις περιφέρειες. Ήρθε η στιγμή να αλλάξουν τα κριτήρια πρόσβασης στα ταμεία συνοχής; Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Τον Σεπτέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ότι όλα τα ταμεία συνοχής θα πρέπει να εξαρτώνται από τις χώρες που επιβάλλουν φορολογική κλίμακα στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πρότασή του δεν έχει τύχει μεγάλης υποστήριξης.

«Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να παίζουν βρώμικα ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια χαμηλή φορολογική βάση στις χώρες της Ένωσης που χρηματοδοτούνται από τις διαρθρωτικά κεφάλαιά μας».

Κράτος δικαίου

Την περασμένη άνοιξη, η Γερμανία πρότεινε να συνδεθεί η κατανομή των πόρων του Ταμείου Συνοχής με το κράτος δικαίου. Μια ιδέα που υποστηρίζει και ο πρόεδρος Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ταλίν, το σχέδιο επιβολής φορολογικής σύγκλισης προκάλεσε σκεπτικισμό, ιδίως από τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Xavier Bettell. Επίσης, ήταν από τους πρώτους που αντιτίθενται στη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών με βάση τον κύκλο εργασιών τους, έργο που ενώνει τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ερωτηθείσα από τη EURACTIV για το θέμα, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager – η οποία ασχολείται με το φορολογικό ανταγωνισμό, και ιδιαίτερα την Apple – φαινόταν να εκτιμά τη γερμανική πρόταση, προκειμένου να εξαρτηθεί το Ταμείο Συνοχής από το σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Είναι απαραίτητο να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα που συνδέονται με την παρούσα πρόταση. Τι κάνουμε εάν ένα πλούσιο κράτος, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τα ταμεία συνοχής, αγνοεί το κράτος δικαίου;» ρωτά η Επίτροπος.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Marc Joulaud αναρωτιέται, αν θα ήταν δυνατό να αλλάξουν οι κανόνες για λόγους που δεν σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη των φτωχότερων περιφερειών.

Πολωνία: Ζωτικής σημασίας για τις δημόσιες επενδύσεις το Ταμείο Συνοχής

Το 61,17% του συνόλου των δημόσιων επενδύσεων της Πολωνίας προέρχεται από την πολιτική συνοχής, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Η EURACTIV Πολωνίας μεταδίδει.

Η έκθεση «My Region, My Europe, Our Future» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της …

Δυτικό / Ανατολικό χάσμα

«Η πολιτική συνοχής θα αποτελέσει εργαλείο στην υπηρεσία άλλων πολιτικών στόχων; Έχουμε ξεχάσει ποιο είναι το σκεπτικό της: αυξανόμενη επένδυση στις περιφέρειες!» επεσήμανε ο κ. Joulaud.

Από την πλευρά τους, τα Europhiles φοβούνται ότι το έργο αυτό θα εμβαθύνει τις ρωγμές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης. Η ριζοσπαστικοποίηση των κυβερνήσεων στην Ουγγαρία και την Πολωνία το καθιστά τέλειο στόχο για τις διαμαρτυρίες τους.

Η Ουγγαρία θα λάβει 21,9 δις ευρώ από τα ταμεία συνοχής για την ανάπτυξη των περιφερειών της από το 2014 έως το 2020 – περισσότερα από 3 δις ευρώ ετησίως.

Στην Πολωνία, 77 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στις περιοχές με τις χαμηλότερες επιδόσεις κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τα ταμεία συνοχής μπορούν να ανασταλούν μόνο με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και μόνο σε περίπτωση υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος.

«Οι προτάσεις Μακρόν είναι πολύ αόριστες», συνέχισε ο κ. Joulaud.

«Τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και ειδικά η ομάδα του Visegrad, αισθάνονται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο, αλλά η πρόταση μπορεί να επηρεάσει εξίσου χώρες, όπως η Ιρλανδία. Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, δεν μπορούμε να είμαστε ασαφείς», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής.

Στην πραγματικότητα, τα ταμεία συνοχής θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του συνολικού προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητο να αναζητηθεί πρωτίστως μια λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ΕΕ.

X