Αγώνα για τα ευρωπαϊκά «ιμάτια» της Βρετανίας

Η Ιταλία και η Ισπανία όχι μόνο έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους να φέρουν την έδρα της ΕΑΤ και του EΟΦ στη χώρα τους, αλλά έχουν επίσης προχωρήσει στη σύσταση ειδικών ομάδων για να ξεκινήσουν την προετοιμασία της υποψηφιότητάς τους.

Στον απόηχο του Brexit, η Ρώμη και η Μαδρίτη εμφανίζονται περισσότερο έτοιμες να διεκδικήσουν την έδρα σημαντικών οργανισμών της ΕΕ να αποκτήσουν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν σημαντικούς οργανισμούς της ΕΕ, που σήμερα εδρεύουν στη Βρετανία.

Οι οργανισμοί της ΕΕ οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) που έχουν έδρα το Λονδίνο.

Πρόκειται για δύο από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς της ΕΕ. Επιτελούν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση δύο εκ των πιο επικερδών τομέων και είναι δημοφιλείς στόχοι για τους εκπροσώπους συμφερόντων και τις επιχειρήσεις.

Η Ιταλία και η Ισπανία όχι μόνο έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους να φέρουν την έδρα της  ΕΑΤ και του EΟΦ στη χώρα τους, αλλά έχουν επίσης προχωρήσει στη σύσταση ειδικών ομάδων για να ξεκινήσουν την προετοιμασία της υποψηφιότητάς τους.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει την προετοιμασία της χώρας του, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνο Τζιουζέπε Σάλα ταξίδεψε στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου προκειμένου να προωθήσει την πόλη του ως ιδανικό υποψήφιο για να φιλοξενήσει τους δύο οργανισμούς «λόγω της άριστης υποδομής της, των δέκα πανεπιστημίων, των επενδύσεων που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μετά την Expo εποχή και μια ανακάμπτουσα αγορά ακινήτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Σάλα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΑΤ Αντρέα Ενρία, προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα την προσφορά του.

Η Μαδρίτη υποστηρίζει τη Βαρκελώνη

Στην Ισπανία, η εκστρατεία έχει φέρει κοντά τη Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, μετά από μήνες  διαμάχης μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων η οποία προκλήθηκε από τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.

Η Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της Ισπανίας Σοράγια Σάεθ νετ Σάντα Μαρία δήλωσε την Πέμπτη (28 Ιουλίου) ότι η κεντρική κυβέρνηση θα συνεργαστεί «στενά και σε συντονισμό» με την κυβέρνηση της Καταλονίας για να «επιλεγεί η Βαρκελώνη ως έδρα του ΕΟΦ».

Υπενθύμισε ότι η πόλη είχε έρθει δεύτερη, όταν το Λονδίνο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τον Οργανισμό της ΕΕ για τα φάρμακα. Προκειμένου να ενισχυθεί η ισπανική υποψηφιότητα αυτή τη φορά, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μια έκθεση για να στηρίξει την προσπάθεια της Βαρκελώνης.

Όσο για την ΕΑΤ, η Ισπανία προωθεί τη Μαδρίτη ως το ιδανικό μέρος για να μετεγκατασταθεί ο οργανισμός.

Αναμονή για ένα γραφείο

Ωστόσο, πηγές της ΕΕ υπογράμμισαν ότι η Ισπανία και η Ιταλία ήδη φιλοξενούν πολλούς οργανισμούς, ενώ πέντε κράτη μέλη (Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία) κανένα.

Η Ισπανία φιλοξενεί τρεις φορείς: το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) στο Αλικάντε, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) στο Μπιλμπάο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA). Επίσης φιλοξενεί κέντρα της ΕΕ, όπως το Δορυφορικό Κέντρο της ΕΕ (Satcen) στη Μαδρίτη, το Fusion for Energy στη Βαρκελώνη και το Κοινό Κέντρο Ερευνών στη Σεβίλλη.

Η Ιταλία φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) στην Πάρμα, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF) στο Τορίνο και το Κοινό Κέντρο Ερευνών στην Ίσπρα.

Αξιωματούχοι στην Επιτροπή, το Συμβούλιο, την ΕΑΤ και τον ΕΟΦ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την διαδικασία μετεγκατάστασης, καθώς το ζήτημα δεν θα συζητηθεί επισήμως μέχρι να ενεργοποιήσει η Βρετανία το άρθρο 50.

πηγές των οργανισμών πάντως δήλωσαν ανεπίσημα ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση εκτός από την απουσία ευρωπαϊκού οργανισμού στην εκάστοτε χώρα.

Στην περίπτωση του ΕΟΦ, καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις και άλλοι υλικοτεχνικοί παράγοντες θα είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι περίπου 210 εμπειρογνώμονες ομαδοποιημένοι σε επτά επιστημονικές επιτροπές πρέπει να ταξιδεύουν κάθε μήνα στο Λονδίνο για τις συνεδριάσεις τους. Συνολικά, 3.600 εμπειρογνώμονες επισκέπτονται τακτικά τον οργανισμό, ο οποίος αποτελείται από 890 μόνιμους υπαλλήλους.

Για τον Πρόεδρο της ΕΑΤ, η λογική υπαγορεύει ότι 159 εργαζόμενοι του οργανισμού θα πρέπει να είναι κοντά σε μεγάλο οικονομικό κέντρο. Αυτός είναι ο λόγος που το Μιλάνο και η Μαδρίτη δεν είναι οι μόνες πόλεις στο ραντάρ του οργανισμού, και συναγωνίζονται και με το Άμστερνταμ.

Σε συνέντευξη του στο CNBC, στις 28 Ιουλίου, ο Ενρία κάλεσε το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή να αποφασίσουν σχετικά με τη νέα έδρα του οργανισμού «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να καθυσηχάσει το προσωπικό. Αλλιώς, αυτή η ενδιάμεση περίοδος θα μπορούσε να «συνέπειες» στις νέες προσλήψεις ή στην ικανότητα του οργανισμού να διατηρήσει το προσωπικό του.

Η απόφαση να μετεγκατασταθεί η ΕΑΤ θα μπορούσε να ληφθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Brexit, μόλις ενεργοποιήσει η Βρετανία το Άρθρο 50, είτε ως μέρος της αναθεώρησης του κανονισμού του, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, και στην οποία τα τρία θεσμικά όργανα θα παίξουν κάποιο ρόλο.

Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2015.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν ότι τον τελικό λόγο έχουν τα κράτη μέλη. Το άρθρο 341 των Συνθηκών ορίζει ότι «Η έδρα των θεσμικών οργάνων της Ένωσης θα ορίζεται με κοινή συμφωνία από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.»

Εν τω μεταξύ, άλλες φωνές προειδοποίησαν για τη ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί στους οργανισμούς όταν αυτοί μετεγκατασταθούν.

Ο Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, δήλωσε ότι η διαδικασία της μετακίνησης του ΕΟΦ θα ήταν «χαοτική». Κατά την άποψή του, η τεχνωγνωσία του θα καταστραφεί καθώς «μεγάλος αριθμός» εργαζομένων με βαθιά θεσμική γνώση ενδέχεται να παραιτηθεί, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα των κανονιστικών εργασιών της.

X