Αυστρία: Απίθανο να ακολουθήσουμε τη Βρετανία, αλλά η ΕΕ πρέπει να αλλάξει

shutterstock_206661022 [Shutterstock]

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Αυστρία κάνει έκκληση για στενότερη συνεργασία και να μπει η ΕΕ στο δρόμο της μεταρρύθμισης.

Σε μια δήλωση, ο νέος καγκελάριος της χώρας, Κρίστιαν Κερν, κατέστησε σαφές ότι η Αυστρία δεν θα παρασυρθεί στα αντιευρωπαϊκά αισθήματα που ξύπνησε το Brexit. Είπε ότι δεν αναμένει κανενός είδους ντόμινο ή μια κίνηση να πραγματοποιηθεί παρόμοιο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, είπε ότι η ΕΕ έχει αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει δυσκολίες να σταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ίδια την Αυστρία, το Brexit είναι απίθανο να την πλήξει πάρα πολύ σκληρά, καθώς μόνο το 5% των εμπορικών συναλλαγών είναι με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κούρτζ, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε παρά μια ενωμένη Ευρώπη, και ως εκ τούτου η ΕΕ θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) είπε: «Συγχαίρουμε τη βρετανική για την ανάκτηση της κυριαρχίας τους. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε το δρόμο για τη δημοκρατία και ενάντια της πολιτικής του συγκεντρωτισμού, αλλά και κατά της συνεχιζόμενης τρέλας της μετανάστευσης». Το FPÖ έχει δηλώσει την επιθυμία του για ένα δημοψήφισμα στο ίδιο πνεύμα, αλλά φαίνεται επί του παρόντος απίθανο να συμβεί.

X