Αυστηρότεροι όροι για τη διαφάνεια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Martin Schulz [Shutterstock]

Μετά από δύο χρόνια έντονων παζαριών, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για να κάνουν την Ευρωβουλή πιο αποτελεσματική και διαφανή, περιορίζοντας ωστόσο το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης δεύτερης εργασίας σε όσους μόνο συμμετέχουν σε θέσεις ευθύνης στα όργανα της ΕΕ.

«Ο θεσμός μας θα γίνει πιο δημοκρατικός, πιο διαφανής και πολύ πιο αποτελεσματικός», είπε ο Εργατικός ευρωβουλευτής  Ρίτσαρντ Κόρμπετ (S&D), αποκαλώντας την ως ισορροπημένη και εξορθολογισμένη μεταρρύθμιση. «Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά το οποίο θα εκλογικεύσει την λειτουργία του ευρωκοινοβούλιο και θα επωφελήσει τους ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής.

Οι αλλαγές, οι οποίες θα μπουν σε ισχύ τον Ιανουάριο, είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα με την εμπλοκή του Επιτρόπου Γκούντερ Εττινγκερ και του πρώην Επιτρόπου Νιλς Κρες. Η αναμόρφωση των κανόνων επί της διαδικασίας, οι οποίοι εγκρίθηκαν με 548 ψήφους υπερ και 145 κατά, εμπεριέχουν πιο αυστηρούς κανόνες για τα οικονομικά συμφέροντα των μελών, πιο σκληρές ποινές για βουλευτές οι οποίοι παρεκτρέπονται, απλούστερους κανόνες για την σύνθεση των επιτροπών και περισσότερο εξορθολογισμό των κατώτατων ορίων στις ψηφοφορίες.

Στο στόχαστρο μόνο οι παράλληλες δραστηριότητες για το λομπινγκ

Παρά ταύτα, στους ευρωβουλευτές θα τους επιτρέπεται να διατηρούν δύο ή τρεις δουλειές, εκτός από τους λομπίστες. Ένας σημαντικός αριθμός νομοθετών, 170 σύμφωνα με το Integrity Watch, διατηρούν και άλλες αμειβόμενες δραστηριότητες παρά το γεγονός ότι παραμένουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.

Επί του παρόντος, τίποτα δεν εμποδίζει ένα ευρωβουλευτή από, για παράδειγμα, να είναι μέλος της Επιτροπής για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια ενώ παράλληλα να είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου εταιρίας ενέργειας. «Σε μια εποχή απογοήτευσης για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και αυξανομένης δυσπιστίας έναντι της ΕΕ, κάποιος θα περίμενε σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν: ένα Ευρωκοινοβούλιο χωρίς εξωτερικά συμφέροντα θα ήταν ένα πιο δυνατό, ένα πιο νομιμοποιημένο ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής στο HEC Paris.

Μέχρι τώρα, οι ευρωβουλευτές μπορούν να ασκήσουν ένα ευρύ φάσμα δεύτερης εργασίας, εκτός από αυτούς που βρίσκονται σε δημόσια αξιώματα, όπως κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές θέσεις σε εθνικό επίπεδο και κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, όπως Επίτροποι, δικαστές, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στον Συνήγορο της ΕΕ κ.ά.

Ο Κόρμπετ, ό οποίος είχε ζητήσει την Νομική Υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την απαγόρευση της δεύτερης εργασίας, δήλωσε στον τύπο στο Στρασβούργο ότι η πλήρης απαγόρευση παράλληλων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας. «Πήραμε ότι μπορούσαμε μέσα στην γκρίζα ζώνη» εξήγησε.

Ο νέος κανόνας για την απαγόρευση στους ευρωβουλευτές να εμπλέκονται με επαγγελματικό λομπινγκ το οποίο συνδέεται απευθείας με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πιθανόν να αποκαλύψει ανεπάρκειες, σύμφωνα με τον Αλεμάνο. «Αυτό είναι αλήθεια για δύο τουλάχιστον λόγους, προσέθεσε, το πεδίο εφαρμογής αυτής της πρόνοιας φαίνεται πολύ μικρό και δύσκολο να αποσαφηνιστεί και σε κάθε-περίπτωση, η επιβολή της θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια του επόμενου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου».

Ο σκιώδης εκπρόσωπος των Πρασίνων στην ευρωβουλή Μαξ Άντερσον συμφώνησε ότι ένα πιο σφιχτό σύστημα για την αστυνόμευση και επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραπτωμάτων ήταν αναγκαίο. «Τα αντικρουόμενα συμφέροντα πρέπει να εξετάζονται ανεξάρτητα και πρόκειται να συνεχίσουμε τον αγώνα για καλύτερη ρύθμιση και περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τα λόμπι και τις συγκρούσεις συμφερόντων», προσέθεσε.

Σκέψου δυο φορές πριν μιλήσεις

Η κύρια καινοτομία της αναθεώρησης είναι η ενίσχυση των κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας

«Ολοένα και περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες παρεκκλίνουσων και απαράδεκτων καταστάσεων μέσα στο θεσμό μας και πρέπει να δώσουμε στον πρόεδρο τα μέσα για να τα αντιμετωπίσει. Ο πρόεδρος μπορεί τώρα να αποφασίσει να διαγράψει από την οπτικοακουστική καταγραφή αυτά τα μέρη μιας ομιλίας η οποία περιέχει δυσφημιστικό, ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο έτσι ώστε ο συντάκτης τους να μην μπορεί να τις εκμεταλλευτεί στα κοινωνικά δίκτυα», είπε ο Τσαρλς Γκέρντενς, εκπρόσωπος της ALDE στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων.

Οι ευρωβουλευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν χυδαία γλώσσα ή διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της ημερήσιας διάταξης θα δουν την ημερήσια αποζημίωση τους να περιορίζεται στο πολύ τις 30 ημέρες και προσωρινή αναστολή της συμμετοχής στις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, εκτός από το δικαίωμα ψήφου στην ολομέλεια από δύο έως 30 ημέρες.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει μέχρι και την απόσυρση ενός και περισσοτέρων από τις θέσεις που κατέχει ο ευρωβουλευτής.

Ευρωβουλευτές πριμαντόνες

Οι ευρωβουλευτές επίσης βελτίωσαν την αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού έργου με τον περιορισμό του αριθμού των γραπτών επερωτήσεων, των προτάσεων για ψηφίσματα και για τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Οι γραπτές επερωτήσεις οι οποία είχαν φτάσει στο υπερβολικό και αναποτελεσματικό αριθμό των 60.000 το χρόνο, θα περιορίζονται τώρα στις 20 ανά μέλος για μια περίοδο τριών μηνών. Μερικά μέλη έκαναν κατάχρηση του δικαιώματος του για επερωτήσεις στην Κομισιόν ώστε να βρίσκονται απλά και μόνο επικεφαλής της κατάταξης, είπε ο Κόρμπετ.

«Τα διοικητικά κόστη των απαντήσεων σε ψευδεπίγραφα ερωτήματα ήρθαν εις βάρος των κατάλληλων ερωτημάτων» προσέθεσε ο Κόρμπετ, σημειώνοντας ότι ο νέος κανόνας των 20 ερωτήσεων παραμένει μεγαλύτερος από αυτό που προσφέρουν τα εθνικά κοινοβούλια.

 

X