Αδιέξοδο και πάλι για την Τερέζα Μέι -άκαρπες όλες οι ενδεικτικές ψηφοφορίες

Συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου. [Reuters]

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν όλες τις εναλλακτικές στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του ΗΒ με την ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά·

H πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά·

H πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά· και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του HΒ από την ΕΕ ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά.

Υπάρχει ακόμα ελπίδα;

Η Βρετανία μπορεί να αποφύγει μια μακρά αναβολή του Brexit και να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε 11 ημέρες εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Μπάρκλεϊ υπονόησε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι μπορεί να τεθεί εκ νέου, για τέταρτη φορά, σε ψηφοφορία στο σώμα αφού τα μέλη του κοινοβουλίου απέρριψαν και τις τέσσερις εναλλακτικές σε αυτήν στις λεγόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες νωρίτερα.

«Η μόνη επιλογή είναι να βρούμε τρόπο το ΗΒ να αποχωρήσει με συμφωνία. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Μπάρκλεϊ απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Εάν το κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία εντός της εβδομάδας, θα ήταν ακόμη εφικτό να αποφύγουμε την οργάνωση ευρωεκλογών», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία του Μαΐου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει εάν ζητήσει αναβολή του Μπρέξιτ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

X