Κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

Συνάντηση Μαργαρίτη Σχοινά, Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνάντηση Μαργαρίτη Σχοινά, Κυριάκου Μητσοτάκη (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος) [Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος]

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και ο συντονισμός των δράσεων εντός ΕΕ για τη στήριξη των νοικοκυριών συζητήθηκαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης» και τόνισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται.

«Από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κρατώ τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Διαβάστε σχετικά: Μέτρα για την άμεση αντιμέτωπη της αύξησης των τιμών ενέργειας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «είναι ένα πρόβλημα πλανητικό, δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξει στο συμπέρασμα «ότι μόνο η κοινή ευρωπαϊκή δράση βοηθάει να βγούμε συνολικά από το πρόβλημα». Η Ελλάδα έχει ταχθεί μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την χρήση φυσικού αερίου ως μεταβατικού καύσιμου στην διαδικασία της μετάβασης σε πιο πράσινες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία και δέκα συνολικά χώρες τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

Η αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού στη χώρα υπολογίζεται ότι οφείλεται κατά 88% στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και κατά 12% στην αύξηση των τιμών των ρύπων. Η εργαλειοθήκη που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνει ακόμα ενεργητικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχιας καθώς και μείωσης των επιβαρύνσεων λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στη χονδρική.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στην ΔΕΘ ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα καλύψουν το 80% των αυξήσεων. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση και εφαρμογή των μέτρων αυτών την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονται ήδη με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργού, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον ενημέρωσε και για την πρώτη αποτίμηση όσων επιτεύχθηκαν στα δύο χρόνια από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «έχει γίνει μία πολύ σπουδαία δουλειά».

Με αφορμή αυτή την επέτειο, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για την συμβολή του στην είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «μία ευκαιρία να θυμόμαστε πόσα πολλά προσφέρει η Ευρώπη και πόσα ακόμη περισσότερα μπορεί να προσφέρει σε μία χώρα σαν την Ελλάδα» όπως είπε χαρακτηριστικά.