Πρόεδρος Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου: Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αφρική

«Το θέμα είναι πώς μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους στην Αφρική. Εκεί χρειάζεται πολύ προσεκτικό πρόγραμμα βοήθειας από το Βορρά, από τις ανεπτυγμένες χώρες σε intensive ζητήματα», υπογράμμισε ο κ. Μουσούρης. [biopolitics.gr]

Για την ανάγκη διευρυμένης συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής σε κομβικής σημασίας ζητήματα με στόχο την παροχή εκπαίδευσης, την απασχόληση και ενσωμάτωση της νεολαίας στην αγορά εργασίας έκανε λόγο σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Euractiv, ο Σωτήρης Μουσούρης στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Σωτήρης Μουσούρης είναι τ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Συμμετείχε στο περσινό EUAfrica Business Forum που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία σημαντικών επιχειρηματικών φορέων και πολιτικών εκπροσώπων.

Μίλησε στη δημοσιογράφο της Euractiv.gr, Ειρήνη Σωτηροπούλου.  

Πιστεύετε ότι αν κλείσει ο διάδρομος της Μεσογείου από μια ενδεχομένη συμφωνία ΕΕ-Αφρικής θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα ο Νότος θα ερχόταν στο Βορρά, αυτό το είχα προβλέψει πριν από 20 χρόνια και δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα κάπου στη διαδρομή. Αυτά που γίνονται στη Λιβύη είναι απαράδεκτα, απάνθρωπα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Αφρική έχει υπερπληθυσμό. Ταυτόχρονα, υπάρχει κακή ανακατανομή του εισοδήματος και ανισότητες. Επομένως, οπωσδήποτε θα υπάρχουν τέτοιες ροές.

Το θέμα είναι πώς μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους στην Αφρική. Εκεί χρειάζεται πολύ προσεκτικό πρόγραμμα βοήθειας από το Βορρά, από τις ανεπτυγμένες χώρες σε intensive ζητήματα. Επίσης, η εκπαίδευση είναι ένας τρόπος, με τον οποίο θα καταφέρουμε να τους κρατήσουμε στη χώρα τους.  Εναλλακτικά, δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει εύκολα αυτή η ροή και δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μέσα στα ανθρωπιστικά πλαίσια.

Ο πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, με αποτέλεσμα να απαιτείται η δημιουργία περίπου 23 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για τη διατήρηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η ανεργία μαστίζει ήδη τους νέους Αφρικανούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, για να ανταποκριθούν στη συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας..

Ακριβώς, ο πληθυσμός θα διπλασιαστεί από 1 δις σε 2 δις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη παρουσία της Κίνας στην Αφρική, η οποία, ωστόσο, έχει δικούς της στόχους και εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Η Ευρώπη επιδεικνύει αποφασιστικότητα και μια διάθεση να παρέμβει μέσα στην Αφρική με πολύ προσεκτικά επιλεγμένα και στοχευμένα προγράμματα, τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για την απασχόληση της νεολαίας.

Σε ποιους τομείς θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία Αφρικής-ΕΕ;

Καταρχήν, στο θέμα της διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι σε αυτούς τους τομείς πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία, διότι στην Αφρική ιδιαίτερα από την περίοδο του Μαντέλα και του διαδόχου του, Τάμπο Μπέκι, – δυστυχώς όχι με τον τωρινό πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής- δόθηκε μεγάλη ώθηση στον εκδημοκρατισμό της αφρικανικής ηπείρου και είχαμε επιτυχίες σε πολλές χώρες. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη στο να προσπαθήσει να ενισχύσει τη συνεργασία, διότι όταν υπάρχει δημοκρατία, συνήθως υπάρχει και ανάπτυξη, αλλά και μια δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Από εκεί και πέρα, θα βοηθήσει μια εμπλοκή στον οικονομικό τομέα με προγράμματα τα οποία θα αφορούν την απορρόφηση στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης την τεχνική και άλλη εκπαίδευση των Αφρικανών.

X