Η κρίση στο Αιγαίο αγγίζει την Ευρώπη

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Greek - EU flags [European Commission]

Είτε με την οικονομία είτε (περισσότερο) με τα εθνικά θέματα, η Ελλάδα διεκδικεί ξανά τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην επικαιρότητα.

Η εσωτερική διαφωνία Τράπεζας της Ελλάδας- Κυβέρνησης έχει πάρει πλέον ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Η Ελλάδα δε χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αλλά να αντιμετωπιστεί ως μια «κανονική χώρα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, κ. Μοσκοβισί σε εκδήλωση που διοργάνωσε η EurActiv στα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες. Την ίδια μέρα η Κομισιόν δήλωνε ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για τη μετά τη λήξη του προγράμματος εποχή, αποφεύγοντας με τη γνωστή ευρωπαϊκή διπλωματικότητα να πάρει θέση σήμερα για ένα θέμα στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί αύριο.

Ηχηρό όχι Μοσκοβισί στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο που να μοιάζει με εκβιαστικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ οποιαδήποτε νέα εποπτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα «ως κανονική χώρα», δήλωσε την Τετάρτη …

Διπλωματία όμως που δυσκολεύεται πλέον να συνεχίσει στην περίπτωση της Τουρκίας. Με τον Ερντογάν να απειλεί τους Αμερικάνους με πολεμική εμπλοκή, τους ευρωπαίους με μεταναστευτικό τσουνάμι, τους Κυπρίους και τους Έλληνες με πόλεμο είναι δύσκολο να μην πάρεις θέση. Οπότε μετά την πρώτη καταδίκη του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, κ. Σχοινά, ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε με σαφήνεια ότι «είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας». Την οποία Τουρκία επίσης καταδίκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γερμανική και η Ρωσική κυβέρνηση, αλλά μάλλον δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο οι καταδίκες να σταμάτησαν επιθετική πολιτική μιας χώρας, ώστε να νιώσουμε καλύτερα.

Γιούνκερ κατά Τουρκίας για την ένταση με Ελλάδα και Κύπρο

Τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις που έχει προκαλέσει με την Ελλάδα και την Κύπρο καταδίκασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το οποίο εξέφρασε τη …

ο Ερντογάν αμφισβητεί παντού τα κυριαρχικά δικαιώματα θέλοντας να επιβάλλει την βούληση του ισχυρού, κάτι που μας γυρίζει σε επίπεδο διεθνών σχέσεων δεκαετίες πίσω, σχολιάζει σε συνέντευξή του στη EurActiv ο κ.Τάσος Χατζηβασιλείου, τουρκολόγος και Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Δημοκρατία

Ανάλυση: Με τον Ερντογάν, οι διεθνείς σχέσεις πάνε «δεκαετίες πίσω»

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει όλη την αναθεωρητική του ατζέντα, αμφισβητώντας παντού τα κυριαρχικά δικαιώματα και δοκιμάζοντας στην ουσία τα όρια της Δύσης, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τάσος Χατζηβασιλείου σε συνέντευξή του στη EURACTIV Greece.

Η καλύτερη απάντηση για την ΕΕ και την …

Οι Γάλλοι πάλι φαίνεται να νιώθουν ότι βρίσκουν κάτι από το ένδοξο παρελθόν τους στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν, που δε διστάζει να πάρει θέση σε δύσκολα ζητήματα, χωρίς να φοβάται για την ώρα το πολιτικό κόστος. Θα βομβαρδίσουμε τη Συρία είπε -αν αποδειχτεί ότι κάνει χρήση χημικών, ενώ κοντραρίστηκε και με τον πρόεδρο Γιούνκερ για τη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μακρόν: Θα βομβαρδίσουμε τη Συρία αν αποδειχθεί χρήση χημικών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «η Γαλλία θα βομβαρδίσει» αν χημικά όπλα χρησιμοποιούνται ενάντια σε αμάχους στο συριακό πόλεμο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη δει καμία απόδειξη ότι αυτό έχει συμβεί.

«Αναφορικά με τα χημικά όπλα, έχω …

Οι Γερμανοί πάλι δυσκολεύονται να «χωνέψουν» το μεγάλο Συνασπισμό. Ο Σουλτς, έχασε και την υπουργική θέση και την προεδρία των Σοσιαλιστών, καθώς μάλλον έκανε άτσαλη διαχείριση του όλου θέματος αλλά και επειδή στη Γερμανία θυμούνται λίγο πάνω από 3 μήνες και η δήλωσή του ότι δε θα κάνει ποτέ συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν είχε ξεχαστεί.

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του SPD ο Σουλτς

Την παραίτησή του και τυπικά ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς από την ηγεσία του SPD, μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος, ελπίζοντας ότι θα σταματήσει η αναταραχή που έπληξε το κεντροαριστερό κόμμα, έπειτα από τη συμφωνία συνασπισμού με τους Συντηρητικούς …

Πάντως τώρα που έχουμε πια κυβέρνηση στη Γερμανία μπορεί επιτέλους να «ξεκλειδώσουν» και οι εξελίξεις -πάνω και κάτω από το τραπέζι- για την μετά τις εκλογές Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέα Επιτροπή, νέο κοινοβούλιο και νέος προϋπολογισμός, όπως τον παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος, Γκούντερ Έτινγκερ, που ζήτησε να αυξηθεί το ύψος του -επομένως και οι εθνικές συνεισφορές- στο 1,2% με 1,2% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Oettinger: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί παρά το Brexit

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, παρά την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Günther Oettinger, την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου).

Οι δαπάνες μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να κυμαίνονται …

Οι ανακοινώσεις θα ανοίξουν σίγουρα μεγάλη συζήτηση, πρώτες πάντως αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες που τρόμαξαν με την πρόταση της Επιτροπής για μείωση του προϋπολογισμού της Συνοχής (των εθνικών ΕΣΠΑ δηλαδή) κατά 15% ως 30%. Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, κ. Λάμπερτ Φαν Νιστελροι έγραψε στη EurActiv ότι πρέπει να αποφύγουμε τη Βαλκανοποίηση της ΕΕ

CPMR: Καταστροφικές για την ΕΕ οι περικοπές που προτείνονται για τη Συνοχή

Συγκλονισμένη από τις προτάσεις του Επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό, Günther Oettinger, που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) αναφορικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020, δηλώνει η Διάσκεψη Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών (CPMR).

Μαζί με αυτά τα σημαντικά, συμβαίνουν και άλλα μικρότερα, όπως ότι η το Πανεπιστήμιο Κύπρου γίνεται το δεύτερο στην Ευρώπη που αξιοποιεί τη δυνατότητα παροχής Μεταπτυχιακών Δανείων μέσα από το Erasmus+.

Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Δανείων Erasmus+ το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στη σύναψη συμφωνίας που επιτρέπει σε σπουδαστές από άλλες χώρες να αναβάλουν την πληρωμή διδάκτρων και ενοικίου προχώρησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το νέο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα …

Διαβάζοντας τη EurActiv μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα, για τα δάνεια της ΕτΕπ, την αυστηροποίηση της πολιτικής της ΕΕ για τα μηνύματα μίσους στα κοινωνικά δίκτυα και πολλά ακόμα.