Οργή στην Ουγγαρία για τη συνέντευξη Σχοινά στο euractiv

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. [EPA-EFE/JOHN THYS/STEPHANIE LECOCQ/JOSE COELHO]

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα επιτέθηκε κατά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, με αφορμή τη δήλωσή του στο EURACTIV ότι το πολυαναμενόμενο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης θα πρέπει να εγκριθεί μετά τις γαλλικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Η Βάργκα χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη για να κατηγορήσει τον κ. Σχοινά ότι προσπάθησε να κρύψει τη μετανάστευση από τους ψηφοφόρους στη Γερμανία και τη Γαλλία ενόψει των αντίστοιχων εκλογών τους (Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου και Γαλλία τον επόμενο Απρίλιο).

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε σε συνέντευξή του στο EURACTIV ότι είναι «αισιόδοξος ότι αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές θα μπούμε σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία σύγκλισης και τελικής συμφωνίας» για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Σχοινάς στο EURACTIV: Ευρωφοβική ακροδεξιά και αριστερά «πολεμούν» το μεταναστευτικό σύμφωνο

Οι πιο ξεκάθαροι αντίπαλοι στην πρόταση της Κομισιόν για μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο η ευρωφοβική ακροδεξιά αλλά εξίσου και η ευρωφοβική αριστερά, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο EURACTIV.gr ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επικρίνοντας και τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, ο αντιπρόεδρος της Κομισι΄ πρόσθεσε: «Οι σαφέστεροι αντίπαλοι της πρότασης της Επιτροπής για μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση δεν είναι μόνο η ευρωφοβική ακροδεξιά αλλά και η ευρωφοβική αριστερά. Τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος στην ΕΕ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη μετανάστευση για να πουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων ».

Τα σχόλιά του εκνεύρισαν τη Βάργκα, η οποία είναι γνωστή για τη ρητορική κατά της μετανάστευσης. «Ο Επίτροπος Σχοινάς θα στερούσε από τους Ευρωπαίους τα δημοκρατικά δικαιώματά τους μόνο για να εφαρμόσουν το σύμφωνο μετανάστευσης!» έγραψε η Ουγγαρέζα πολιτικός στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την Βάργκα, τα λόγια του κ.Σχοινά σήμαιναν ότι η ΕΕ σκόπιμα θέλει να περιμένει μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία «πριν από τη σύναψη ενός νέου ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης», που έχει κολλήσει εδώ και ένα χρόνο στις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών της ΕΕ.

«Η προσχεδιασμένη και ηθελημένη παραπλάνηση των ψηφοφόρων φαίνεται να έχει γίνει ευρωπαϊκή αξία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία, η οποία ήταν στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου στα τέλη Ιουνίου, αλλά οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο μετανάστευσης δεν είδαν μεγάλη πρόοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δήλωσε στο EURACTIV νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για τη μετανάστευση έχουν κολλήσει και ότι «σαφώς» δεν θα πάνε πουθενά στο εγγύς μέλλον. Η Ουγγαρία είναι ένας από τους σφοδρούς αντιπάλους του σχεδίου της Επιτροπής και θα ήθελε αντ ‘αυτού να βλέπει τα θέματα μετανάστευσης να αποτελούν εθνική αρμοδιότητα, επιλυμένη σε επίπεδο κάθε χώρας της ΕΕ.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται σε διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τη μετανάστευση και το κράτος δικαίου για περισσότερο από μισή δεκαετία