Η Νεολαία απαιτεί ρόλο στο Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης

Η νεολαία της Ευρώπης θέλει να μιλήσει και για θέματα δημοκρατίας και εκλογικών συστημάτων. [shutterstock]

ΟΙ Ευρωπαίοι νέοι και νέες θα πρέπει να συμμετέχουν σε πολιτικές συζητήσεις, για παράδειγμα για τη μεταρρύθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών και όχι μόνο για παραδοσιακά θέματα όπως η εκπαίδευση, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Σίλια Μάρκουλα στο EURACTIV.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διακήρυξε ότι θα κάνει το 2022 «Έτος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας». Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι νέοι να συμβάλουν στις συζητήσεις στις διαβουλεύσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς αυτό είναι «το μέλλον τους και αυτό πρέπει να είναι και το Συνέδριό τους».

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι το 30% των επιτροπών των Ευρωπαίων πολιτών και η ολομέλεια του συνεδρίου θα είναι νέοι. Σύμφωνα με την Μάρκουλα αυτό θα ήταν “μια καλή αρχή”, “αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια θέση στο δωμάτιο, αλλά για να μας δοθεί πραγματικά ο χώρος για να εκφράσουμε τις απόψεις μας και, στη συνέχεια, τελικά, να ακουστεί”. Η πρωτοβουλία Φον ντερ Λάιεν χαιρετίστηκε, αλλά οι οργανώσεις νεολαίας προειδοποίησαν να μην αποδειχτεί τελικά άλλη μια «χάρτινη τίγρη».

Ερωτηθείσα για τα θέματα πολιτικής, που πρέπει να δώσει η νεολαία της Ευρώπης, η Μάρκουλα είπε ότι πέρα ​​από τα «προφανή» ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, η απασχόληση και η ανάκαμψη της πανδημίας είναι τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από περισσότερες συστάσεις για την πολιτική για τη νεολαία.

«Έχουμε επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, αλλά δεν θεωρούμαστε πραγματικά μέρος της λύσης ή μας έδωσαν βοήθεια για την επίλυση αυτών των προκλήσεων – μάλλον το αντίθετο, εξακολουθούμε να θεωρούμαστε ένοχοι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «Η γενιά μας είναι η τελευταία που εμβολιάστηκε».

«Θέλουμε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση όχι μόνο σε εκείνα τα παραδοσιακά θέματα της νεολαίας όπως η εκπαίδευση, αλλά και σε άλλους τομείς όπου παραδοσιακά δεν θεωρούμαστε οι βασικοί παίκτες, ακόμα κι αν οι αποφάσεις αγγίζουν πολύ τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Χαμένη γενιά;

«Με τη δική μας οπτική γωνία, θα πρέπει να το δούμε υπό την προοπτική μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση και να αναλογιστούμε ποιοι είναι οι τρόποι και τα μέσα για να διευκολυνθεί αυτό για να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων», είπε, τονίζοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας στην Ευρώπη τα δείχνουν αυτά είναι δυσανάλογα νέοι από τη Νότια Ευρώπη.

«Αλλά αυτό σημαίνει επίσης να εξετάσουμε πώς να αυξήσουμε τον αριθμό των νέων σε ποιοτική απασχόληση – έτσι όχι οποιαδήποτε εργασία, αλλά εργασία που πραγματικά εγγυάται τα δικαιώματά σας και παρέχει κάποιο νόημα στη ζωή μας», λέει η Μάρκουλα.

Αν και η ανεργία των νέων μειώθηκε από 18,7% πέρυσι σε 16,2% στην ΕΕ και 16,5% στην ευρωζώνη (στατιστικά στοιχεία Ιουλίου), ο Νότος της Ευρώπης παλεύει με υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων. «Είναι δικαιολογημένο να μιλάμε για μια χαμένη γενιά», δήλωσε η Μάρκουλα σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 στους νέους.

Ερωτηθείσα αν ο COVID-19 θα κινδύνευε να στερήσει το δικαίωμα των πολιτών από τη πολιτική και τη συμμετοχή, τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο» με περισσότερους νέους να βγαίνουν στους δρόμους για να πολεμήσουν την κλιματική κρίση.

Πέρα από τα θέματα της νεολαίας

Η δημοκρατία σε γενικές γραμμές, τόσο στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσκεψης για τις διαβουλεύσεις με τους πολίτες του μέλλοντος της Ευρώπης, όσο και η συζήτηση για την ευρωπαϊκή εκλογική μεταρρύθμιση θα πρέπει επίσης να αποτελέσει πεδίο για αυξημένη συμμετοχή των νέων.

«Όταν σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την Ευρώπη στο μέλλον, τότε η αλλαγή του τρόπου ή της ηλικίας του πώς και πότε οι νέοι μπορούν να συμβάλουν επίσημα στις εκλογές εκπροσώπων, για παράδειγμα, θα ήταν ένα ενδιαφέρον μέρος της συζήτησης», στο πλαίσιο του Φόρουμ Νέων είπε η επικεφαλής του.

«Μια συμφωνία για μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα της διάσκεψης, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό είναι που επιθυμεί η νέα γενιά της Ευρώπης – περισσότερη συμμετοχή», πρόσθεσε η Μάρκουλα.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα συνδεθεί στενά με μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν ψηφιακές ψηφοφορίες και θα καταστήσουν πιο προσιτή τη συμμετοχή των νέων στις επίσημες δημοκρατικές διαδικασίες.