Προκυμαία στην ανάπτυξη της Λεμεσού το Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Το Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο Λεμεσού [Σωκράτης Μασούρας]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Ένα έργο, μια πόλη.

Η διάβρωση των παραλιακών μετώπων των πόλεων έχει αποτελέσει πολλάκις σοβαρή τροχοπέδη για τις υποδομές και την εικόνα των παραλιακών πόλεων και των περιφερειών.

Στη Λεμεσό, ο δήμος ανανέωσε το χαρακτήρα μιας ολόκληρης πόλης με την αναδιαμόρφωση του παραθαλάσσιου πάρκου, δημιουργώντας έτσι μια παρακαταθήκη αισθητικής και πολυλειτουργικότητας για τις επόμενες γενιές.

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι Δήμαρχος της Λεμεσού από το 2017

Η πόλη της Λεμεσού εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας σε μέτωπο 6.2 χιλιομέτρων. Η παραλιακή περιοχή ήταν ανέκαθεν χώρος κοινωνικών δραστηριοτήτων, συναναστροφής, συναπαντήματος και επικοινωνίας των ανθρώπων. Ήταν ο χώρος των μεγάλων λαϊκών εκδηλώσεων του καρναβαλιού, του κατακλυσμού, των αθλητικών αγώνων.

Ωστόσο, οι διάφοροι σχεδιασμοί και αλλαγές στη περιοχή του πυρήνα της πόλης από το 1974 και μετά έχουν επηρεάσει τον πολεοδομικό της ιστό. Η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο, στο μόλο χρειαζόταν προσαρμογή, ώστε να εντάσσεται και αυτή η περιοχή στο νέο σύγχρονο, πρόσωπο του κέντρου της Λεμεσού μέσα από ένα συνολικό ενοποιημένο σχεδιασμό.

Το 2006, χάρη στην ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου της πόλης με την Ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων που εκτείνεται ανατολικά της Επίχωσης, η Λεμεσός  ξαναβρήκε την χαμένη της ταυτότητα. Τότε γεννήθηκε και η ανάγκη για ανακατασκευή του «μόλου», κάτι το οποίο   συνηθίσαμε να αποκαλούμε «επίχωση».

Στόχος του έργου ήταν η αναδιαμόρφωση της προκυμαίας βασιζόμενη στα νέα δεδομένα ανάπτυξης που χρονολογικά οριοθετούνται από το 2002 με τον καταρτισμό του «Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού – πρόνοιες και μέτρα πολιτικής», αλλά και στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των χρηστών του χώρου.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα με άξονα προτεραιότητας, αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου και με ειδικό στόχο την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Το ολικό κόστος ανήλθε στα 12 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο 2015.

Πολυλειτουργικότητα μέσα από το διάλογο αισθήσεων και χρωμάτων

Ολόκληρη η διαδρομή του γραμμικού πεζόδρομου είναι μια συνεχής εναλλαγή χρωμάτων, φυσικών εικόνων και μοτίβων, καθώς και ποικίλων χρήσεων. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού του πάρκου έχει πετύχει να καταστεί σε κάθε σημείο του ενδιαφέρον και ελκυστικό, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από ποιοτικές ανέσεις, διευκολύνσεις και εγκαταστάσεις όπως αναψυκτήρια, χώρους υγιεινής, καθιστικούς χώρους και παιχνιδότοπους που αναδεικνύουν  το Πάρκο ως μια μοναδική περιοχή με παγκύπρια εμβέλεια, η οποία ταυτόχρονα διατηρεί και προβάλλει τον τοπικό χαρακτήρα και το χρώμα της πόλης της Λεμεσού. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι για όλα τα άτομα, περιλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μάλιστα, η χωροθέτηση του ποδηλατόδρομου ακολουθεί τη φυσική ροή του περιβάλλοντος, ενδιάμεσα από τα δέντρα, και συνδέει την Ακτή Ολυμπίων στα Ανατολικά  με το παλιό λιμάνι, τη Μαρίνα Λεμεσού και επεκτείνεται στο Γραμμικό Πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη. Έτσι, προσφέρεται ένα συνεχές δίκτυο σχεδόν 10 χιλιομέτρων με διαμορφωμένα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων ή ενοικίασης.

Επιπρόσθετα, η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και η αναβάθμιση των υφιστάμενων διευκολύνουν πλέον τους επισκέπτες και συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, ενώ η κατασκευή του “Skate Park” αποτελεί ευκαιρία για απασχόληση των νέων σε οργανωμένο χώρο άθλησης χωρίς να παρεμποδίζονται οι υπόλοιποι χρήστες του πάρκου.

Τέλος, με τις νέες αποβάθρες και πλατφόρμες που χωροθετήθηκαν στο πάρκο, η Λεμεσός ξανακοιτάζει τη θάλασσα με χαμόγελο. Η σημασία των αποβαθρών για την πόλη, παραπέμπει στα 1881 όταν κατασκευάστηκε η Μεγάλη Αποβάθρα στο παλιό λιμάνι από τους Άγγλους και μετέπειτα οι αποβάθρες έχουν ταυτιστεί με την εικόνα της πόλης μας και αποτελούν μέρος της πολιτισμικής της ιστορίας.

Από το χθες στο σήμερα

Με το έργο έχει αποκατασταθεί πλέον, τόσο λειτουργικά όσο και σημασιολογικά, η σύνδεση της προκυμαίας με την υπόλοιπη πόλη. Οι διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου αποκατέστησαν την επί χρόνια χαμένη λειτουργική σχέση του κέντρου πόλης με τη θάλασσα.

Έτσι, υλοποιήθηκε ουσιαστικά ο στόχος που έθεσαν εδώ και πολλά χρόνια οι δημοτικές αρχές: να ξαναστρέψουν το πρόσωπο της Λεμεσού προς τη θάλασσα! Η Λεμεσός να νοιώσει ξανά ότι είναι παράλια πόλη, ο Λεμεσιανός να περπατά απρόσκοπτα κοντά στη θάλασσα σε μια αναβαθμισμένη λαϊκή παραλία που θα έχει όλη την απαραίτητη υποδομή και τις διευκολύνσεις ώστε να είναι προσιτή σε όλες ανεξαίρετα τις ομάδες πληθυσμού.

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης σφύζει πλέον από ζωή και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους χώρους  περιπάτου, άθλησης, ξεκούρασης και αναψυχής για τον πολίτη αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες της.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όφελος για το δήμο Λεμεσού.

X