Μονόδρομος η συνοχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σταθμός το Interreg Europe

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Interreg_Europe_Stats [Λαός του Αλμυρού]

της Βιβής Τσιντσίνη*

Προ ημερών λάβαμε μια πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να παρακολουθήσουμε το πανευρωπαϊκό συνέδριο για την εκδήλωση λήξης του έργου INNOGROW, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Ψάχνοντας ανακαλύψαμε ότι χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσα από το πρόγραμμα INTERREG EUROPE.

Σκοπός του προγράμματος είναι να διευκολύνει τη βελτιστοποίηση της χάραξης πολιτικής στον τομέα της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγροτικής οικονομίας στην ΕΕ, παράγοντας απτά αποτελέσματα στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες που εκπροσωπούνται στην κοινοπραξία. Ως κοινοπραξία αναφέρονται οι εννέα συνεργάτες από 8 χώρες, οι οποίοι και παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Περιφέρειά τους κατά την εκδήλωση λήξης.

Όπως ανέφερε και η πρόσκληση, την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, εμπορικών επιμελητηρίων, κέντρων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, καθώς και πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από την Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπρόσωποι του προγράμματος  INTERREG EUROPE και δημοσιογράφοι.

Το αποτέλεσμα, όπως το παρουσίασε η dream team της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ήταν 920 σχεδία δράσης και ο προσδιορισμός 3.176 πρακτικών, στα οποία έπεται συνέχεια και επεξεργασία από νεανική επιχειρηματικότητα, πανεπιστήμια, work-groups που δημιουργήθηκαν κτλ.

Στις παρουσιάσεις, αλλά και στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, παρατηρήσαμε πόσο ομοιάζουν οι αγωνίες και οι ανάγκες των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των επαγγελματιών, αλλά και των εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής των περιφερειών. Γι’ αυτό το λόγο και επενδύονται τόσα χρήματα για τη συνοχή των μελών. Μάλιστα σε γράφημα που παρουσιάστηκε, είναι ξεκάθαρο ότι οι δείκτες ομολογούν, πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη από τα αρχικά ποσά επιδότησης, για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι καλές πρακτικές που μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντα, η ενεργειακή μετάβαση, η εκπαίδευση επαγγελματιών και προσωπικού, οι συμβουλές από επαγγελματίες σε επαγγελματίες και η χρηματοδότηση, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη της κοινοπραξίας. Ίδια προβλήματα, που βρήκαν ίδιες λύσεις, ή που αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν σε λύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ευκαιρίες συνεργασιών και δημιουργήθηκαν «κυψέλες» πάνω σε καινοτόμες ιδέες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδιάστηκαν ή εφαρμόστηκαν, παγκοσμίως καινοτόμες τεχνολογίες (όπως η γεωργία ακριβείας και τα λειτουργικά τρόφιμα), νέα ψηφιακά εργαλεία, πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες, σεμινάρια και παρήχθησαν 14 συστάσεις πολιτικής με θέμα τη σύνδεση των περιφερειακών αναγκών ανάπτυξης με καινοτόμα επιχειρησιακά μοντέλα, αλλά και σχέδια πολιτικών δράσεων με άξονα τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων των Περιφερειών.

Όπως σχολίασε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός: μετά την εμπειρία μας αυτή, μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για το μέλλον, να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τις προκλήσεις του σήμερα, ειδικότερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια κοινότητα, λόγω των οικονομικών αναταράξεων που προκαλεί η πανδημία.

Μονόδρομος λοιπόν, για την Ανάπτυξη, η συνοχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σταθμός της το Interreg Europe. Ευτυχώς… έπεται συνέχεια!

*Η Βιβή Τσιντσίνη είναι εκδότρια της εφημερίδας ΛΑΟΣ του ΑΛΜΥΡΟΥ

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Λαός του Αλμυρού και το almyros.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X