Δήμος Θεσσαλονίκης: κοινωνική μέριμνα και ένταξη για τους αστέγους

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Το Υπνωτήριο Αστέγων [Δήμος Θεσσαλονίκης]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Ένα έργο, μια πόλη.

Η παροχή ολοκληρωμένων δομών κοινωνικής μέριμνας και η υποστήριξη των ευαίσθητων στρωμάτων του κοινωνικού συνόλου, ιδιαίτερα των αστέγων, αποτελούν χρέος και πρόκληση για πολλούς δήμους στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος προχώρησε στη δημιουργία δύο υποδομών, που στόχο έχουν όχι απλώς να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας αλλά να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επανένταξη τους στην κοινωνία και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 2011.

 

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οικονομική κρίση ήδη μαινόταν. Πολλοί συμπολίτες μας έχαναν τις δουλειές τους και βρίσκονταν στον δρόμο, χωρίς σπίτι. Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής συνοχής ήταν ανύπαρκτες στη Θεσσαλονίκη. Όταν χρειαζόταν, για παράδειγμα σε περιόδους ψύχους ή παγετού, ο Δήμος νοίκιαζε δωμάτια σε ξενοδοχεία για να φιλοξενήσει προσωρινά τους άστεγους που κινδύνευαν από τον παγετό.

Παράλληλα όμως, ο Δήμος ήταν καθημαγμένος από τα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος, τα οικονομικά του ήταν σε άθλια κατάσταση και πολλές υπηρεσίες του υπολειτουργούσαν ή και κατέρρεαν. Στραφήκαμε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης ώστε να βάλουμε σε εφαρμογή μια κοινωνική πολιτική που θα στήριζε τους πληττόμενους συμπολίτες μας. Το ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν ήδη σε εξέλιξη και ο χρόνος πίεζε για να εντάξουμε έργα και δράσεις που θα απαντούσαν στις πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Ξεκινήσαμε συμπράξεις με ΜΚΟ, φορείς και διεθνή ιδρύματα και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και από δωρεές για να δημιουργήσουμε δομές για την αντιμετώπιση της αστεγίας και της φτώχειας. Το 2013 έγινε εφικτή η ίδρυση του Υπνωτηρίου Αστέγων, δυναμικότητας 74 κλινών σε χώρο 750τ.μ., όπου περιλαμβάνονται επίσης λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Το Υπνωτήριο Αστέγων δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις ΜΚΟ Άρσις και PRAKSIS και με την συνδρομή της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (παραχώρησε για δεκαετία τους χώρους όπου στεγάζεται το Υπνωτήριο), ενώ με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εξασφαλίστηκαν όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης των χώρων και του εξοπλισμού τους.

Παράλληλα, η προσπάθεια επεκτάθηκε και στην ίδρυση του Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, μέσα από την ίδια σύμπραξη, ενώ η κατασκευή του κατέστη δυνατή με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων λειτουργεί σε 12ωρη βάση κατά τις πρωινές ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε μισθωμένο χώρο (στην οδό Μοναστηρίου 62, 2ος όροφος) 300τ.μ., διασφαλίζει την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 ωφελουμένων αστέγων, προσφέροντας χώρους παραμονής, τουαλέτες, λουτρά, πλυντήρια και ιματιοθήκη, ενώ προσφέρεται πρωινό, παρέχεται η δυνατότητα ανάπαυσης, αλλά και ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη, καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες.

Οι δυο αυτές δομές χρηματοδοτήθηκαν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία αρχικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας» συνολικού ύψους χρηματοδότησης 1,360 εκ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 – περιλάμβανε ένα δίκτυο οκτώ κοινωνικών δομών το οποίο αποτελούνταν επιπλέον από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τη Δομή Παροχής Συσσιτίου, τον Δημοτικό Λαχανόκηπο, το Γραφείο Διαμεσολάβησης και την Τράπεζα Χρόνου, δομές που συνέχισαν τη λειτουργία τους στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος – ενώ συνέχισαν τη λειτουργία τους και κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ενταγμένα ως αυτόνομα έργα στην Πράξη «Δομές Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», συνολικού ύψους χρηματοδότησης 1,432 εκ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, οι δυο δομές αστεγίας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς έχουν καταφέρει να γίνουν κέντρο αναφοράς για τους άστεγους – χρόνιους ή συγκυριακούς λόγω της οικονομικής κρίσης. Κυρίως, όμως, έγιναν οι δομές που εξασφαλίζουν την κοινωνική επανένταξη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που μετά την εξυπηρέτησή τους από τις δύο δομές κατάφεραν τελικά να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα, νοικιάζοντας κατοικία.

Αυτές οι δομές, δύο μόνο από το ευρύτερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και μέριμνας που απλώσαμε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσω ΕΣΠΑ και μέσω δωρεών, στάθηκαν κρίσιμες για τα χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυσή τους, καθώς οι συνθήκες δυσκόλευαν για χιλιάδες συμπολίτες μας.

X