ΕΣΠΑ: Υπερήφανος ο Δήµος Θέρµου για το νέο κτήριο του Γυµνασίου – Λυκείου

likeio-thermou [aixmi-news.gr]

Το νέο κτήριο του Γυμνασίου και Λυκείου Θέρμου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τον Δήμο, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας, μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ.

Το εν λόγω σχολείο λειτουργεί πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν και ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Η δημιουργία ενός νέου διδακτηρίου ήταν ένα αίτημα του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ο ισχυρός σεισμός του 2007 είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παλιό σχολείο. Έτσι με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 -2020, με προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντάρας, το έργο αυτό σφραγίζει την πορεία της εκπαίδευσης στο Δήμο για τις επόμενες γενιές. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από το 2007 μέχρι το 2020 που ολοκληρώθηκε αυτό το διδακτήριο – κόσμημα στο Θέρμο, οι μαθητές αναγκάζονταν να κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα της επισκευής του παλιού κτηρίου, όμως αυτό θα αποτελούσε μια προσωρινή λύση, αφού δεν θα μπορούσε να καλύψει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Έτσι ο Δήμος Θέρμου αγόρασε ένα άλλο οικόπεδο, μέσα στο οποίο σήμερα υπάρχει ένα υπερσύγχρονο σχολείο, δυναμικότητας 120 μαθητών, διώροφο με υπόγειο που περιλαμβάνει  οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, δύο αίθουσες Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, βιβλιοθήκη, δύο αίθουσες-εργαστήρια Ξένης Γλώσσας, εργαστήριο Αισθητικής Αγωγής, γραφεία δασκάλων, διεύθυνσης, γραμματείας και  αρχείου, γραφείο συλλόγου Γονέων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, καθώς και αποθηκευτικούς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο, υπάρχουν  γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθιστικά και δέντρα.

Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 2.032 τετραγωνικά μέτρα περίπου, τα οποία κατανέμονται σε 1.844  τ.μ. στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου και σε 188 τ.μ. στο υπόστεγο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα 170 τ.μ. του υπογείου. Για το έργο αυτό υπερηφανεύεται ολόκληρος ο Δήμος, καθώς η ταλαιπωρία των μαθητών έχει πλέον τελειώσει και η σύγχρονες υποδομές του σχολείου παρέχουν ίσες ευκαιρίες και στους μαθητές του ορεινού Δήμου Θέρμου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]