Ξεκίνησε η Β’ φάση της ανάπλασης του κέντρου της Ναυπάκτου

anaplasi-nafpaktos [aixmi-news.gr]

Στη δεύτερη φάση του προχωρά το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου, αν και το πρώτο έχει προβλήματα λειτουργικότητας, δεδομένου ότι το υλικό επίστρωσης δεν είναι κατάλληλο για την διέλευση των αυτοκινήτων.

Το δεύτερο κομμάτι ξεκίνησε από την οδό Αθαν. Νόβα στο σημείο που συναντάται με την οδό Θέρμου και θα προχωρήσει μέχρι την στροφή του λιμανιού στο σημείο που συναντά το πλακόστρωτο του Στενοπάζαρου. Οι εργασίες θα εξελιχθούν τμηματικά, δηλαδή θα γίνει πρώτα η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στο βόρειο μέρος, θα κατασκευαστούν τα πλακόστρωτα και τα πεζοδρόμια και αφού κλείσει αυτή η πλευρά, ο εργολάβος θα προχωρήσει στην νότια.

Ο τρόπος αυτός επιλέχθηκε προκειμένου να λειτουργεί το ένα ρεύμα του δρόμου, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η ταλαιπωρία των οδηγών. Όταν τελειώσει αυτό το κομμάτι θα ξεκινήσει το επόμενο που είναι η οδός Τζαβέλα από την στροφή του λιμανιού μέχρι το ύψος του Δημαρχείου και θα περιλαμβάνει τις ίδιες εργασίες. Για να τελειώσει το έργο στο σύνολό του, θα χρειαστεί πολύς καιρός, ο οποίος θα αυξηθεί αν τυχόν κατά τις εκσκαφές αποκαλυφθούν αρχαιολογικά ευρήματα.

Να σημειωθεί ότι, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος-Μετάβαση σε οικονομία φιλική στο περιβάλλον», «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της περιφέρειας», ΕΣΠΑ 2014-2020. Σημαντικό κομμάτι του έργου είναι η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και αποχέτευσης ακαθάρτων. Συγκεκριμένα, θα γίνει αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα και διαχωρισμός όμβριων–ακαθάρτων υδάτων, κάτι που θα έχει ευεργετική επίδραση στα νερά των θαλασσών της πόλης. Μην ξεχνάμε ότι, η Ναύπακτος είναι μια πόλη που βασίζεται στον τουρισμό οπότε η βελτίωση της ποιότητας των θαλάσσιων νερών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση καλοκαιρινού τουρισμού.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]