Ξεκινάει η δεύτερη φάση των έργων ανάδειξης του υστερομινωϊκού νεκροταφείου Αρμένων

Armeni_Grab [Εφημερίδα Ρέθεμνος]

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου Ανάδειξη Υστερομινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνου ενώ σύντομα ξεκινάει και η δεύτερη που με την ολοκλήρωσή της το 2023 ο αρχαιολογικός χώρος να είναι πλήρως λειτουργικός, ασφαλής και επισκέψιμος.

Η Α΄ Φάση του έργου για την «Ανάδειξη Υστερομινωικού ΙΙΙ νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνου, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με προϋπολογισμό 650.000,00€, και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η ολοκλήρωση της πράξης θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών της περιοχής του Ρεθύμνου και την προβολή της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του αρχαιολογικού χώρου, ενώ θα συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς την προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα θα ενισχύσει την τοπική οικονομία με την προμήθεια των υλικών από την τοπική αγορά, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εποχιακών και μόνιμων, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του έργου βασίστηκε σε εγκεκριμένες μελέτες με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του χώρου και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών:

 • Οι εργασίες της Α φάσης που ολοκληρώνονται:
 • Τοποθέτηση πινακίδας έργου.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση εργοταξιακού οικίσκου.
 • Αποψιλώσεις, καθαρισμοί σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου. Αποχωματώσεις για την αποκάλυψη του φυσικού βράχου στον ευρύτερο χώρο της εισόδου.
 • Δημιουργία διαδρομών επισκεπτών στο χώρο.
 • Κατασκευή 5 θέσεων θέασης και καθιστικών σε αυτούς.
 • Σήμανση των διαδρομών περιήγησης και των μνημείων, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.
 • Ανάδειξη του μινωικού δρόμου: καθαρισμός, συντήρηση και περισχοίνισή του.
 • Συντήρηση του ασβεστολιθικού βράχου στον οποίο λαξεύτηκαν οι τάφοι. Ανασκαφικές εργασίες.

Η Β΄ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΙΟ

Εντάχθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021 η πράξη «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΟΥ ΙΙΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – Β΄ΦΑΣΗ» στον άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» του Ε.Π. «Κρήτη».

Η πράξη αυτή που είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και προβλέπεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, στοχεύει ο χώρος του Υστερομινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων να γίνει ένας πλήρως λειτουργικός, ασφαλής και επισκέψιμος.

 

Συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής εργασίες:

 • Τοποθέτηση πινακίδας έργου
 • Επισκευή και αλλαγή διαρρύθμισης του υφιστάμενου κτίσματος φυλακίου-εκδοτηρίου εισιτηρίων, με δημιουργία νέων χώρων υγιεινής και

αίθουσας πληροφόρησης.

 • Αποχωματώσεις- επιχωματώσεις για την τοποθέτηση της περίφραξης και τη διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης.
 • Προσθήκη κατ΄ επέκταση βοηθητικού κτίσματος.
 • Κατασκευή περίφραξης δύο τύπων: α) με τοιχία αντιστήριξης από λιθοδομή στην περιοχή της εισόδου, β) απλή συρμάτινη στην περιφέρεια

του χώρου.

 • Τοποθέτηση δύο φυλακίων στις δευτερεύουσες εισόδους του χώρου.
 • Διαμόρφωση κύριας πρόσβασης στο χώρο με κατασκευή πεζοδρομίων, διαμόρφωση πρόσβασης ΑμεΑ.
 • Διαμόρφωση και βελτίωση 2 χώρων στάθμευσης.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση δύο μεταλλικών στεγάστρων προστασίας στους τάφους 24 και 159.
 • Διαμόρφωση και συμπλήρωση δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης.
 • Διαμόρφωση και συμπλήρωση δικτύου ηλεκτοφωτισμού.
 • Εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης και αλεξικέραυνου.
 • Δημιουργία πληροφοριακού υλικού (διαθέσιμου και για ΑΜΕΑ): τρίπτυχου φυλλαδίου, αρχαιολογικού οδηγού, μακέτας, απτικού χάρτη, επιτοίχιων πινακίδων αναρτημένων στην αίθουσα πληροφόρησης, ψηφιακών εφαρμογών.
 • Τοποθέτηση τελικής πινακίδας έργου.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΑΣΚΑΜΜΕΝΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΗΣ ΙΙΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος των Αρμένων βρίσκεται 9 χλμ. νότια της πόλης του Ρεθύμνου, στην πορεία του οδικού άξονα που συνδέει τη βόρεια με τη νότια ακτή της Κρήτης και εκτείνεται σε χαμηλό λόφο στη θέση Πρινοκέφαλο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανασκαμμένο νεκροταφείο της Υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (περ. 1400-1200π.Χ.) στην Κρήτη. Έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα 231 θαλαμωτοί τάφοι με δρόμο ή κλίμακες, λαξευμένοι στο φυσικό βράχο, οργανωμένοι χωροταξικά σε συστάδες, καθώς και ένας κτιστός θολωτός τάφος. Χαρακτηριστικά ευρήματα από το νεκροταφείο εκτίθενται στην Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ήδη επισκέψιμος με εισιτήριο. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του χώρου και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών και, συνεπακόλουθα, η αύξηση της επισκεψιμότητας.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Στους Αρμένους η  ανασκαφική έρευνα, υπό τον επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων κ. Γιάννη Τζεδάκι, που ξεκίνησε το 1969, έφερε στο φως το μεγαλύτερο ΥστεροΜινωικό ΙΙΙ νεκροταφείο της Κρήτης, με διάρκεια χρήσης δύο περίπου αιώνων από το 1400 έως το 1200 π.Χ. Έχουν αποκαλυφθεί 231 θαλαμωτοί τάφοι με δρόμο ή κλίμακες, λαξευμένοι στο φυσικό βράχο, οργανωμένοι χωροταξικά σε συστάδες.

Για τη σήμανση ορισμένων τουλάχιστον τάφων φαίνεται να είχαν χρησιμοποιηθεί ακατέργαστες πέτρες και πλακοειδείς στήλες. Οι περισσότεροι τάφοι είχαν πολλαπλές ταφές. Οι νεκροί συχνά τοποθετούνταν σε πήλινες λάρνακες, πλούσια διακοσμημένες και συνοδεύονταν από αγγεία, κοσμήματα, όπλα και εργαλεία. Στα σημαντικότερα ευρήματα από το χώρο συγκαταλέγονται ο ψευδόστομος αμφορέας με επιγραφή της Γραμμικής Β που αποδίδει το όνομα wi-na-jo, και καλάθι με το κάλυμμά του, σωζόμενα τμηματικά, καθώς και κράνος από χαυλιόδοντες χοίρου. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται στην Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στον Άγιο Φραγκίσκο που έχει αφιερώσει πέντε προθήκες στο ΥστεροΜινωικό Νεκροταφείο, παρουσιάζοντας ένα πολύ μικρό μέρος από τα σημαντικά ευρήματα του ΥΜ Νεκροταφείου. Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου προβλέπεται να υπάρχει ειδική αίθουσα για την έκθεση του μεγάλου αριθμού των λαρνάκων με εξαιρετικές παραστάσεις, που μας μεταφέρουν τις μεταφυσικές ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, 3.200/3.400 χρόνια πριν από σήμερα.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ρέθεμνος και το rethemnosnews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X