Βουκουρέστι: οι τοπικοί ηγέτες καλούν σε ανοικοδόμηση της ΕΕ

Aleksandra Dulkiwicz, Markku Markkula, Klaus Iohannis, και ο Karl-Heinz Lambertz, President of the European Committee of the Regions, κατά τη παρουσίαση της Διακήρυξης του Βουκουρεστίου [European Union / Denis Closon]

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν μια ανιούσα προσέγγιση για την ανοικοδόμηση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της 8ης Διάσκεψης Κορυφής για τις Πόλεις και τις Περιφέρειες στο Βουκουρέστι.

«Εμείς, οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένοι σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ χρειάζεται τις περιφέρειες και τις πόλεις της τόσο όσο αυτές χρειάζονται την Ένωση», ανέφεραν στη λεγόμενη «Διακήρυξη του Βουκουρεστίου».

Το έγγραφο που υπογράφηκε είναι αποτέλεσμα μηνιαίων διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), συμβουλευτικού οργάνου της ΕΕ.

Οι ηγέτες των περιφερειών και των πόλεων υπερασπίστηκαν την ανάγκη για μια πιο επικουρική και αποκεντρωμένη Ευρώπη μετά το Brexit, ώστε «να αυξηθεί η διαφάνεια, η υπευθυνότητα και η ποιότητα της χάραξης πολιτικής με καλύτερη εμπλοκή των πολιτών».

«Οι πόλεις και οι περιφέρειες της ΕΕ και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους παρέχουν γειτνίαση, εμπιστοσύνη και σταθερότητα στην Ένωση σε μια εποχή όπου αυξάνονται οι αποκλίσεις και οι αντιπαραθέσεις», αναφέρει περαιτέρω η Διακήρυξη.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis επαίνεσε τη σύνδεση μεταξύ τοπικών και περιφερειακών ηγετών και πολιτών. «Αυτή η άμεση σχέση με τους πολίτες δίνει στην Επιτροπή των Περιφερειών επιπλέον νομιμότητα και όταν μιλάμε για διακυβέρνηση, η νομιμότητα είναι μια κρίσιμη πτυχή», δήλωσε ο κ. Iohannis.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X