Βόνιτσα: Δηµοπρατείται έργο ανάπλασης από το αγκυροβόλιο ως το λιµανάκι – Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

erga-vonitsa-marina-2021 (13) [aixmi-news.gr]

Aπό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, χρηματοδοτείται το έργο της Αστικής Ανάπλασης και Ανάπτυξης των Ιστορικών Τόπων και του Τουριστικού Κέντρου της Βόνιτσας.

Το έργο έχει προϋπολογισμό πάνω από 800.000 € και πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα. Προβλέπει την ανάπλαση της υπάρχουσας επιχωμάτωσης που ξεκινάει από το δυτικό άκρο του αγκυροβολίου μέχρι το λιμανάκι της Βόνιτσας και περιλαμβάνει πεζοδρόμια φωτισμό και αστικό εξοπλισμό δηλαδή παγκάκια, καλαθάκια απορριμμάτων, πράσινο κλπ. Πρόκειται δηλαδή κυρίως για τον χώρο μπροστά από το αγκυροβόλιο, που σήμερα δεν έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή.

Το εν λόγω τμήμα θα αποτελέσει την συνέχεια του έργου που ήδη ολοκληρώνεται και περιλαμβάνει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και του ιστορικού κέντρου της Βόνιτσας. Ο προϋπολογισμός του ήταν 620.000 € από χρήματα του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020». Ο στόχος, ο οποίος και επετεύχθη, ήταν η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, η βιώσιμη αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και βέβαια η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν αφορούν στην πλατεία της νυχτερίδας, στην πλατεία Ανακτορίου, στις οδούς Δεληγιώργη – Γαβριλάκη, στους παράδρομους, στα σκαλοπάτια που οδηγούν προς το κάστρο και στην οδό Δημάρχου Σάννου. Ο σχεδιασμός ήταν να αναμορφωθεί το σύνολο της πλατείας και να αλλάξει εικόνα, με τη στάθμευση να γίνεται σε προκαθορισμένα μόνο σημεία, ενώ διαμορφώθηκαν και σημεία πρασίνου. Επιπλέον δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης ποδηλάτων, διαμορφώθηκε ράμπα ΑΜΕΑ και κιόσκια –πέργκολες με καθιστικά για τους κατοίκους και επισκέπτες. Όλα αυτά εμπλουτίστηκαν με την βοήθεια στοιχείων νερού. Σημαντικό κομμάτι της ανάπλασης είναι και η τοποθέτηση ειδικών πινάκων ενημέρωσης για την πόλη, το ιστορικό κέντρο, το κάστρο και τον Αμβρακικό.

Ήδη το έργο έχει δείξει την εικόνα που αποκτά η Βόνιτσα και η οποία είναι σαφώς καλύτερη από την παλιά. Αναβαθμίστηκε αισθητικά ο παραλιακός δρόμος με τα υλικά που τοποθετήθηκαν, όπως επίσης και τα στενά εντός πόλης. Η παραλία έχει γίνει πιο ελκυστική και οι επιχειρήσεις αναδείχθηκαν. Όταν κατασκευαστεί και το Καταφύγιο τουριστικών σκαφών, προφανώς η Βόνιτσα θα μπει στον τουριστικό χάρτη δυναμικά, αφού σε αυτό θα διευκολύνουν και οι νέοι οδικοί άξονες, που διέρχονται κοντά στην πόλη.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]