Βέροια: Μπήκε σε διαδικάσια δημοπράτησης το έργο για πολιτιστικές διαδρομές στην παλιά πόλη

European Flag [risk.net]

Στην τελική ευθεία για την έναρξη εργασιών υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για την πόλη της Βέροιας βρίσκεται το «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ». Ένα έργο που θα συμβάλλει στην διάσωση και ανάδειξη παραδοσιακών γειτονιών της Βέροιας, που προκαλούν το τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Είναι προϋπολογισμού 2.060.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» με τίτλο «Αστική αναζωογόνηση και βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της πόλης της Βέροιας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ήδη ο Δήμος Βέροιας έχει προχωρήσει στην ανοιχτή διαδικασία διακήρυξης του έργου για την ανάδειξη αναδόχου και ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 09/06/21, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ.. Σύμφωνα με την διακήρυξη, η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών ορίστηκε η Τρίτη 15/06/21 και ώρα 08:00 π.μ.

ΑΛ. ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ: «ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ, ΣΥΜΒΑΛΛΕΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

Αναφερόμενος στο έργο της του Βιοκλιματικού και Πολιτιστικού Δικτύου Διαδρομών στην Παλιά Πόλης της Βέροιας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης δήλωσε πως «ο Δήμος Βέροιας με τις τεχνικές της υπηρεσίες με το ικανότατο προσωπικό που διαθέτει, προετοιμάζουν μελέτες, όπως αυτή με το Βιοκλιματικό και Πολιτιστικό Δίκτυο Διαδρομών, για ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ένα εργαλείο που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της δημοπράτησης του έργου, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την υλοποίησή του, ενός έργου πολύ σημαντικού για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάδειξής της μέσα από τις γειτονιές, τα τοπόσημα και τα εμβληματικά της μνημεία».

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπλαση του δημόσιου χώρου στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νοτιο-ανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη  συνοικία της Μπαρμπούτας. Αυτό το συνεκτικό δίκτυο διαδρομών θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας. Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.

Το δίκτυο, μήκους 1.430 m περίπου, αποτελείται ειδικότερα από τις εξής οδούς:

– Κυριωτίσσης, Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδών Λουτρού και Μυτιλέκα), Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Δίδυμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης), πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με το Βυζαντινό Μουσείο στη συνοικία Κυριώτισσας.

– Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).

– Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού (Ευθ. & Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ χώρου στάθμευσης και γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικής και Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς.

– Εβραίων Μαρτύρων (τοπικές αναβαθμίσεις), Ολγάνου (μεταξύ των δυο γεφυρών) στη συνοικία Μπαρμπούτας.

Το έργο περιλαμβάνει τις εξής ομάδες εργασιών:

–  Καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, χωματουργικά

– Έργα υποδομής, υποδομές δαπέδων, σκυροδέματα, κρασπεδώσεις

– Επιστρώσεις δαπέδων, οδοστρωσία

– Αστικός εξοπλισμός, λειτουργικές κατασκευές, σήμανση

– Ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις

– Φυτοτεχνικές εργασίες

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Βέροια και το 24oresimathia.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X