Βενιζέλειο Νοσοκομείο… νέας εποχής – Οι αλλαγές χάρη στο ΕΣΠΑ και την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

venizeleio nosokomeio [apopsilive.gr]

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου αποτελεί για τους Κρητικούς «σημείο αναφοράς» στο χώρο της Υγείας, έχοντας προσφέρει πολλά από την δεκαετία του 1950 που εγκαινιάστηκε -22 Αυγούστου του 1953 η ακριβής ημερομηνία των εγκαινίων- μέχρι σήμερα που χάρη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μπαίνει σε νέα εποχή μέλλοντος, με έργα εκσυγχρονισμού που έγιναν και άλλα έργα που ακολουθούν!

Η κατασκευή προσθήκης τριώροφου βιοκλιματικού κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο», περιλαμβάνει Λειτουργικά Τμήματα που συμπληρώνουν την κτιριακή του υποδομή, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης των Κρητικών.

Το νέο κτίριο είναι συνδεδεμένο και λειτουργεί συμπληρωματικά με το παλαιό κτίριο σε όλα τα επίπεδα. Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων ανέρχεται σε 80 κλίνες Παθολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας, 3 κλίνες Εφημερίας και 3 κλίνες Μονάδας ειδικών λοιμώξεων.

Η συνολική επιφάνεια των νέων πτερύγων είναι χωρισμένη σε 4 επίπεδα (Υπόγειο, Ισόγειο και 2 Ορόφους) συμπεριλαμβάνοντας ημιυπαίθριους χώρους. Στο Ισόγειο στεγάζονται Διοικητικές Υπηρεσίες στον Α Όροφο

«Οι υποδομές υγείας είναι προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.  Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα σημαντικό έργο τελείωσε, πληρώθηκε από το πρόγραμμα και αποδόθηκε στην κοινωνία» δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για έργα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

Νοσηλευτικές Μονάδες: Δύο Παθολογικές Νοσοκομειακές Μονάδες δυναμικότητας 40 κλινών, Θάλαμοι εφημερίας 3 κλινών.

Στο Β’ Όροφο στεγάζονται Νοσηλευτικές Μονάδες: Δύο Παθολογικές Νοσοκομειακές Μονάδες δυναμικότητας 40 κλινών, Μονάδα ειδικών λοιμώξεων 3 κλινών.

Παράλληλα διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος με τη δημιουργία και χώρων πρασίνου.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 και  χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του κτιρίου, η αρχαιολογική έρευνα και επανέκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων και ο εξοπλισμός λειτουργίας.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Ανακαίνιση

«Θα γίνει ανακαίνιση και του παλαιού κτιρίου», ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του  Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για έργα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «προγραμματίζουμε την επόμενη φάση που αφορά τη μελέτη για τη διαρρύθμιση του παλιού κτιρίου για να ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και σειρά άλλων παρεμβάσεων που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία αλλά και τα νοσοκομεία μας, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στη δημόσια υγεία στο νησί».

Ο Υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, επισκέφθηκαν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου έγινε σύσκεψη σε αίθουσα του κτιρίου  της νέας πτέρυγας που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Δυπεάρχης Λένα Μπορμπουδάκη, ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Δημήτρης Αγαπίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς ο διοικητής του Βενιζελείου Κώστας Τερζάκης και στελέχη του νοσοκομείου. Ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε πως «οι υποδομές υγείας είναι προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.  Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα σημαντικό έργο τελείωσε, πληρώθηκε από το πρόγραμμα και αποδόθηκε στην κοινωνία. Δίνουμε και την επόμενη περίοδο μεγάλη βαρύτητα στα έργα υγείας», τονίζοντας πως έχουν επιταχυνθεί οι πληρωμές του προγράμματος.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Άποψη του Νότου και το apopsilive.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]