Το ΕΣΠΑ αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας [alithianews.gr]

Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για τις υποδομές σε τμήματα με έδρα της Λάρισα, με το συνολικό πρόγραμμα μέσω Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ιδρύθηκε (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) το 1984 με το Π.Δ. 83/1984, που τροποποιήθηκε το 1985 με το Π.Δ. 302/1985 και το Π.Δ. 107/86. Έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίστηκε ο Βόλος. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σήμερα διαθέτει εγκαταστάσεις στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λαμία.

Στο διάστημα αυτών των 37 ετών, έχει αναπτύξει σημαντικές υποδομές σε όλη τη Θεσσαλία και την Λαμία.

Στα χρόνια αυτά, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του έπαιξε η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Καρδίτσα ο δήμος έχει παραχωρήσει σημαντικά οικόπεδα για να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες κ.λ.π.

Πολλά χρήματα διατέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τελευταία, γίνονται έργα άνω των 100 εκ. Ευρώ με συγχρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Σημαντικότατο ρόλο όμως έπαιξαν όλα αυτά τα χρόνια και τα ταμεία της Ε.Ε.

Τον τελευταίο μόνο χρόνο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενισχύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 14 εκατ. Ευρώ.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Τα 14 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για νέες εκπαιδευτικές υποδομές, ερευνητικά προγράμματα, εξοπλισμό και προσλήψεις.

Ειδικότερα, θα διατεθούν για τις παρακάτω δράσεις:

Την ενίσχυση του Ερευνητικού Κέντρου ΙΑΣΩΝ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με 7 εκα. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι πόροι θα κατευθυνθούν σε νέο εξοπλισμό, αναλώσιμα, προσλήψεις προσωπικού και σε ερευνητικά προγράμματα με μετρήσιμα αποτελέσματα στην κοινωνία, την επιστήμη και την οικονομία.

Με άλλα 7 εκατ. Για υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Εργαστήριο της Σχολής Επιστημών Υγείας στη Λάρισα, το «Πέτρινο» δίπλα από το νέο κτίριο Ματσάγγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Βόλο και τον εξοπλισμό τους.

 

Δύο νέα κτίρια

Αναλυτικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 τα δύο νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ.

 

«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “ΒΙΟΠΟΛΙΣ” ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» προϋπολογισμού 3.372.800 ευρώ.

Το προτεινόμενο κτίριο είναι ανεξάρτητο κτίριο του υπάρχοντος συγκροτήματος «ΒΙΟΠΟΛΙΣ» της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει σχήμα έκκεντρου Τ και αποτελείται από τρία τμήματα, που χωρίζονται με αρμούς διαστολής, εκ των οποίων το ένα είναι μόνο ισόγειο ενώ τα άλλα δύο περιέχουν και υπόγειους χώρους. Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 1.370,00τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου). Οι κύριοι – ωφέλιμοι χώροι των εργαστηρίων αναπτύσσονται στο επίπεδο το ισογείου ενώ το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων, βοηθητικούς και φύλαξης ζώων.

 

«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ Α2 ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “ΒΙΟΠΟΛΙΣ” ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ.

Το προτεινόμενο κτίριο Αμφιθεάτρου Α2 (515 θέσεων) αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου συγκροτήματος «ΒΙΟΠΟΛΙΣ» της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μορφή του, είναι ανάλογη με το υφιστάμενο Αμφιθεάτρο Α1 αλλά είναι διπλάσιας χωρητικότητας. Ειδικότερα, το Αμφιθέατρο Α2 έχει συνολικό εμβαδόν 790τ.μ. και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες (Ο, Α, Β) που περιλαμβάνουν χώρο ομιλητών, χώρο ανάπτυξης καθισμάτων σε κλιμακωτό δάπεδο, βοηθητικούς χώρους διέλευσης Η/Μ εγκαταστάσεων και διώροφη ζώνη με θαλάμους μεταφραστών και θάλαμο προβολών και ελέγχου, η οποία συνδέεται με το υπάρχον foyer. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αλήθεια Καρδίτσας και το alithianews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]