Το ΕΣΠΑ αλλάζει τη ζωή των κατοίκων σε τρεις Δήμους

1194 α [symboulos.gr]

Ένα έργο πνοής γίνεται σε δύο χρόνια πραγματικότητα, καθώς τον περασμένο μήνα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020  η Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Αχαΐα (ΜΕΑ Φλόκα). Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) και δικαιούχος της υλοποίησης είναι ο  Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Αχαΐας. Ο  χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του έργου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023 ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία ένταξης έχει οριστεί η  20η Σεπτεμβρίου του 2021 . Ο προϋπολογισμός του έργου  είναι  45,2 εκατ. ευρώ (τιμή με ΦΠΑ, 36.5 εκατ. ευρώ τιμή χωρίς ΦΠΑ).

Είναι ένα σημαντικό έργο, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  διότι θα εξυπηρετούνται οι δήμοι   Πατρέων,  Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, συνολικού πληθυσμού 248.777 μόνιμων κατοίκων. Αναμένεται να δώσει ουσιαστική λύση σε ένα πρόβλημα που έχει εκθέσει πολλές φορές τη χώρα μας και έχει γίνει και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, που δεν είναι άλλο από τα σκουπίδια. Και ποιος δεν θυμάται τις αντιπαραθέσεις μεταξύ του νυν Δημάρχου Κ. Πελετίδη ως αντιπολίτευση με τον τότε Δήμαρχο Ανδρέα Φούρα για την Ξερόλακα στην Πάτρα,   που συγκεντρώνει χιλιάδες τόνους απορριμάτων ετησίως. Είναι ξεκάθαρο  ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων της Ξερόλακας, στην Πάτρα,  πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει. Κάτι που παραδέχεται και η ίδια η δημοτική αρχή σήμερα. Πρόκειται για έναν χώρο που έχει υπερκορεστεί και  η  δημιουργία του εργοστασίου ανοίγει άλλους ορίζοντες. Εκείνο όμως που απομένει είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος και το 2023 να έχει υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο που θα προσφέρει πολλά οφέλη και στους τρεις δήμους.

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η πράξη περιλαμβάνει τα απαραίτητα έργα και εγκαταστάσεις, καθώς και λοιπές δράσεις και ενέργειες για τη δημιουργία στη θέση Φλόκα Δυτικής Αχαϊας της Μονάδας Επεξεργασίας 53.032 τόνων/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτ. Αχαΐας και Πατρέων και Μονάδας Επεξεργασίας 8.113 τόνων/έτος προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων από τα δίκτυα καφέ κάδου των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτ. Αχαίας και 38% του Δήμου Πατρέων, όπως προβλέπεται στο ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας. Τα υπολείμματα επεξεργασίας των ΜΕΑ και ΜΕΒΑ θα μεταφέρονται προς διάθεση στον ΧΥΤΥ 2ης Δ.Ε.Ν. Αχαΐας στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαϊας.

Η πράξη υλοποιείται με τα ακόλουθα 4 υποέργα:

Υποέργο 1: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Στη ΜΕΑ θα εφαρμοστεί τεχνολογία Μηχανικής και Βιολογικής επεξεργασίας με μηχανικό διαχωρισμό των υπολειμματικών συμμείκτων αστικών αποβλήτων σε ξηρό κλάσμα για την ανάκτηση ανακυκλωσίμων υλικών και σε οργανικό κλάσμα που υπόκειται αερόβια βιολογική επεξεργασία με κομποστοποίηση, προς παραγωγή κομποστ τύπου Α. Στη ΜΕΒΑ τα προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα, μαζί με πράσινα απόβλητα που χρησιμοποιούνται ως υλικό δομής, υποκειται σε αερόβια επεξεργασία με κομποστοποίηση προς παραγωγή κομποστ υψηλής ποιότητας. Στο υποέργο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη μελέτη και κατασκευή των ΜΕΑ και ΜΕΒΑ και των υποστηρικτών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής καθώς και εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία.

Υποέργο 2: Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου

Το Υποέργο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει υπηρεσίες για την υποστήριξη του δικαιούχου στην υλοποίηση του Υποέργου 1

Υποέργο 3: Σύνδεση και μεταφορά ΟΚΩ

Το υποέργο αφορά τις εργασίες μεταφοράς και  σύνδεσης δικτύων ηλεκτροδότησης και πραγματοποιείται κατά το πέρα εκτέλεσης των εργασιών του Υποέργου 1

Υποέργο 4: Αρχαιολογική Επιτήρηση και Ανασκαφή

Το υποέργο της αρχαιολογικής επιτήρησης και ανασκαφής πραγματοποιείται κατά την πρώτη φάση υλοποίησης των εκσκαφών του Υποέργου 1

Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

“Η ένταξη της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για την περιοχή! Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Πατρέων και τις υπηρεσίες του, αλλά και σε όλους τους συντελεστές που τους τελευταίους μήνες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βελτιωθούν τεχνικά οι μελέτες ώστε να προκύψει ένα σύγχρονο εργοστάσιο, να βελτιωθεί- αυξηθεί το ύψος της χρηματοδότησης και τέλος να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση!”

Τα παραπάνω επεσήμανε  ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς για την ένταξη στο  ΕΣΠΑ το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα.

Και συνεχίζει:

“Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στον Περιφερειάρχη κο Φαρμάκη Νεκτ. που αγκάλιασε και προώθησε αποτελεσματικά το έργο, στον Γ.Γ. Κο Γραφάκο και στον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, ψυχή της προσπάθειας, στον Γρηγορη τον Αλεξόπουλο, έργο ζωής για αυτόν, ο οποίος δούλεψε σκληρά τόσο για να φτάσει το έργο εδώ αλλά και να στήσει στα πόδια του τον καινούργιο φορέα, τον ΣΥΔΙΣΑ! Νομίζω όμως ότι αξίζει επίσης ιδιαίτερης μνείας η μεγάλη ωριμότητα και συμβολή των Δημάρχων και των μελών του ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ, ως επίσης και της προηγουμενης περιφερειακής αρχης του κου Απ. Κατσιφάρα και της δημοτικής αρχης του Χρηστ. Νικολάου και τον κου Σπ. Τραχανη αλλά και προηγούμενων δημοτικών αρχών της περιοχής μας!! Είναι μια μεγάλη πρόοδος, μια μεγάλη Νικη για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας!

 

Όμως ο μεγαλύτερος και δυσκολότερος αγώνας για τα απορρίμματα τώρα αρχίζει! Πρέπει να μειωθεί ο όγκος των απορριμάτων που θα καταλήγουν στο εργοστάσιο για επεξεργασία στις μισές ποσότητες από τις σημερινές!  Αυτό γίνεται κυρίως με την ανακύκλωση στην πηγή και δευτερεύοντος στην προσπάθεια όλων μας να παράγουμε μικρότερες ποσότητες απορριμάτων! Το ποσοστό των ανακυκλούμενων απορρριματων πρέπει να ανέλθει από το 5% που είναι σήμερα στο 50% τα επόμενα δυο-τρία χρόνια! Για την αναγκαιότητα αυτή δεν είμαστε έτοιμοι!!! Πολιτεία, δήμοι, δημότες, χρειαζόμαστε να τρέξουμε αγώνα ταχύτητας σε διαστάσεις Μαραθωνίου δρόμου για να το επιτύχουμε!».

ΣΥΔΙΣΑ: Ομόφωνα εγκρίθηκε η ένταξη

Το Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας προχώρησε ομόφωνα κατά τη διαδικτυακή συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα, στην έγκριση της απόφασης ένταξης της πράξης «Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών και αειφόρος ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με βάση την απόφαση ένταξης η συνολική χρηματοδότηση της Πράξης ανέρχεται στο ποσόν των 36.567.346,71 € και αφορά αμιγώς Δημόσια Δαπάνη.

Η χρηματοδότηση της Πράξης αναλύεται σε 4 Υποέργα:

– Κατασκευή και 6 μηνη δοκιμαστική λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων  στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ύψους 36.105.457,66 ευρώ

– Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων, 307.165,11 ευρώ

– Συνδέσεις και μεταφορά ΟΚΩ, 104.723,94 ευρώ

– Αρχαιολογικές Εργασίες και έρευνα ή επιτήρηση, 50.000,00 ευρώ.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα του  Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας)  με αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά την ένταξη για χρηματοδότηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Στη σύσκεψη πέραν του Προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου και του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά, συμμετείχαν επίσης οι  κ.κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Αντιπρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Άγγελος Καρατζάς Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Θανάσης Πουλίδας Πρόεδρος της ΔΕΥΑ και Βαγγέλης Κυριαζόπουλος ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας για θέματα  ΧΥΤΑ, ΒΙ.ΠΕ. και καθημερινότητας του πολίτη.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το symboulos.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X