Τελευταίες προσαρμογές στον καθυστερημένο ιταλικό προϋπολογισμό

Ιταλία προυπολογισμος

H Ιταλική Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το δημοσιονομικό σχέδιο Drat ύψους 24-25 δισ. ευρώ. [shutterstock/Pra Chid]

Ομόφωνα ενέκρινε αργά το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση Ντράγκι, το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας που θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου. Το σχέδιο περιγράφει τα κύρια σημεία του επερχόμενου προϋπολογισμού για το 2022, ο οποίος θα πρέπει να ανέρχεται σε 24-25 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μια νέα υποχρεωτική 10ήμερη άδεια μετ’ αποδοχών για τους νέους πατέρες και την άρση του λεγόμενου «φόρου του ταμπόν”, του ΦΠΑ 22% που εφαρμόζεται σήμερα στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Δύο βασικά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης τις προσεχείς εβδομάδες είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το μέλλον του μέτρου του βασικού μισθού που εισήγαγε το 2019 η κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων-Λίγκα.

Οι κεντροδεξιές δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού πιέζουν τώρα για την πλήρη κατάργηση του λεγόμενου «Εισοδήματος του Πολίτη», αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στο να διαθέσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση στον προϋπολογισμό του 2022.

«Το εισόδημα του πολίτη σίγουρα δεν θα καταργηθεί – αντίθετα, θα αναχρηματοδοτηθεί και θα βελτιωθεί», έγραψε στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε. «Εργαζόμαστε για να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό, βελτιώνοντας τα συστήματα εισόδου στην αγορά εργασίας, εμπλέκοντας ιδιωτικούς οργανισμούς, απλοποιώντας την πρόσβαση σε πακέτα ενίσχυσης για τις εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους και εισάγοντας μηχανισμούς που θα δίνουν κίνητρα στους εργαζόμενους να αποδέχονται τις προσφορές”, πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αναβλήθηκαν για τις επόμενες εβδομάδες.