Συζητήσεις στη Σλοβενία για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.

«Εάν η Ε.Ε. παραμείνει απλώς μια κοινότητα εθνικών κρατών, η δύναμη και η ελκυστικότητά της θα μειωθούν». [Slovenian Presidency]

Σε διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., που έλαβε χώρα την Πέμπτη (9 Σεπτεμβρίου) στα πλαίσια της προεδρίας της Σλοβενίας στην Ε.Ε., εκφράστηκε από πολλούς το αίτημα για μια κοινή προσέγγιση από πλευράς της ένωσης απέναντι σε παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Igor Zorčič δήλωσε ότι καθώς κανένα κράτος μέλος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνο του παγκόσμια ζητήματα (όπως η τρομοκρατία, ή οι πανδημίες), η Ε.Ε. πρέπει να αξιοποιήσει την επιρροή της και την οικονομική της ισχύ.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Alojz Kovšca δήλωσε ότι μια κοινή απάντηση απέναντι σε κρίσεις αποτελούν, επίσης, μιαν έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Η σημασία της άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ε.Ε. τονίστηκε από τον Πρόεδρο Borut Pahor, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο εάν η ολοκλήρωση εμβαθυνθεί και ενισχυθεί η αυτονομία της Ε.Ε. «Εάν η Ε.Ε. παραμείνει απλώς μια κοινότητα εθνικών κρατών, η δύναμη και η ελκυστικότητά της θα μειωθούν».

Σύμφωνα με τον Pahor, η Ε.Ε. έχει ευθύνη για τον έλεγχο των παγκόσμιων συγκρούσεων. Το Αφγανιστάν είναι μεταξύ αυτών των συγκρούσεων και αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ένωσης.

Ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, συμφώνησε ότι η κρίση στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να είναι καταλύτης για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης εξωτερικής πολιτικής για την ένωση.

Ο Borrell τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θα αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά είπε ότι ήταν ωστόσο απαραίτητη η συμμετοχή σε σχετικές συνομιλίες- ιδίως ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει, πρόσθεσε, μια «ανθρωπιστική κρίση βιβλικών διαστάσεων».

Τόσο ο Pahor όσο και ο Borrell υποστήριξαν ότι η στρατηγική ανθεκτικότητα της Ε.Ε. πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά. Ιδίως όσον αφορά τις ικανότητες άμυνας και κυβερνοασφάλειας, τη ψηφιακή αυτονομία και την ασφάλεια σημαντικών υποδομών.

Στο υβριδικό συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από το κοινοβούλιο της Ε.Ε. και από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Βασικό θέμα των συζητήσεων είναι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ένωσης, ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. σε έναν πολυπολικό κόσμο και η διαπεριφερειακή συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πάνελ για τον ρόλο της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών Anže Logar είπε ότι «το Αφγανιστάν είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα, η οποία απαιτεί αποφασιστική και συντονισμένη απάντηση από πλευράς των κρατών μελών της Ε.Ε.».

Πρόσθεσε ότι η εμπειρία από την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις. Τόνισε, μάλιστα, τη σημασία της αποτελεσματικής κοινής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Στο πάνελ για τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin, ο οποίος είπε ότι ήταν απαραίτητο η Ε.Ε. να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες της περιοχής και να υποστηρίξει τις διαδικασίες ένταξής τους.

Από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Ευρώπη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ένταξή τους στην Ε.Ε.- σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Αμύνης.

X